У Києві зафіксували спалах гепатиту A: усі подробиці

У Києві зафіксували спалах гепатиту A: усі подробиці 1

У Києві стався спалах гепатиту A, він торкнувся 33 людей, серед яких більшість – діти. Хворі знаходяться на лікуванні у медичних закладах столиці

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на Центр громадського здоров’я.

“Станом на сьогодні зафіксовано інфекційну хворобу у 33 осіб, з них 19 дітей. Госпіталізовано 25 осіб, із них 15 дітей”, – заявили у Центрі.

Зазначається, що на момент початку спалаху гепатиту А в одному з районів Києва було повідомлено про 15 інфікованих.

Водночас завдяки діям фахівців Київського міського центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) під час епідеміологічного розслідування встановили коло контактних людей, яких виявилося понад 200. 

При їхньому обстеженні було виявлено інфікованими ще 18 людей.

Симптоми вірусу гепатиту А

Найбільш розповсюджені симптоми ВГА: 

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Хоча більшість людей одужують повністю без лікування, деякі випадки мають важкий перебіг та становлять загрозу для життя.

Щодо інкубаційного періоду, то він зазвичай триває 14-28 днів.

Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих. Для профілактики інфікування ВГА існує вакцина, яка є рекомендованою і не включеною до Національного календаря щеплень. Вакцинувати дітей можна з 12 місяців. Дітям та дорослим потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 6-12 місяців.

Як запобігти інфікуванню гепатитом А?

Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Варто також мити овочі й фрукти чистою водою перед споживанням. У випадку виникнення сумнівів щодо якості води, варто використовувати лише бутильовану або кип’ячену воду, призначену для пиття та приготування їжі. 

  • Епідемічна ситуація в Україні: грип, ГРВІ, COVID-19 та туберкульоз.

Джерело

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете.ПрийнятиДетальніше

Політика конфіденційності