Шлунково-кишковий тракт і серце подякують: переваги яблук для здоров’я

Соковиті та хрумкі яблука обожнюють мільйони людей. Вони вже давно стали не лише смачним перекусом, але й важливим джерелом вітамінів, антиоксидантів та клітковини

Нині існує багато видів яблук, що відрізняються за смаковими якостями, кольором, текстурою, а також вмістом цукру, кислоти. Хтось віддає перевагу приємній кислинці та м’якій шкірці, інші – полюбляють їх за солодкий смак та хрумкий м’якуш. Але всі можуть погодитись із тим, що яблука – це джерело користі. 

Їх споживають свіжими, запікають, консервують, додають до випічки, соусів, соків та головних страв. Відомо про безліч способів використання яблук у їжу, крім того, вони доступні в ціні. 

Регулярне вживання цього плоду сприяє зменшенню ризику серцево-судинних захворювань, діабету та навіть деяких форм раку. Ба більше, згідно з науковими дослідженнями, яблука позитивно впливають на роботу мозку та травної системи, а також можуть допомоги схуднути завдяки високому вмісту клітковини та низькій калорійності. Про головні переваги вживання яблук розповіли у матеріалі Healthline.

Яблука: користь та переваги для організму

Якщо ви хочете отримати всю користь від цього фрукта, тоді вживати варто не просто яблучні соки чи пюре, а цільні яблука зі шкіркою, адже саме там міститься значна частина клітковини та поліфенолів. 

Допомагають схуднути 

Втрата ваги є болючою темою для багатьох людей, адже це непростий процес. Проте яблука можуть допомогти контролювати вагу завдяки тому, що вони швидко викликають відчуття ситості і людина не переїдає. 

Яблука містять значну кількість харчових волокон і води, а саме це поєднання сприяє швидкому насиченню. Цікаво, що за результатами одного з наукових експериментів, учасники, які з’їдали шматочки свіжого яблука перед основною стравою, відчували більшу ситість, ніж ті, хто вживав яблучне пюре, сік або взагалі обходились без яблучних продуктів.

Користь для серцево-судинної системи

Яблука допомагають знизити ризик розвитку хвороб серця та судин. Наукові дослідження свідчать, що люди, які з’їдають приблизно 100–150 грамів свіжих яблук щодня, мають менше шансів зіткнутися з хворобами серця та підвищеним артеріальним тиском.

Ці позитивні ефекти можуть досягатись завдяки високому вмісту розчинної клітковини, що може знизити рівень холестерину в крові. Ще однією з можливих причин є наявність поліфенолів — рослинні сполуки з антиоксидантною дією. Деякі з них можуть сприяти нормалізації тиску.

Також встановлено, що вживання яблук сприяє зниженню ризику розвитку інсульту.

Яблука, Фото: Freepik

Зменшення ризику розвитку діабету 

Яблука також відіграють роль у зниженні ймовірності розвитку діабету 2 типу. Одним із чинників такого позитивного впливу вважають кверцетин — потужний поліфенол, що міститься в яблуках у значній кількості. Він має здатність регулювати рівень цукру в крові та підтримувати здоров’я клітин, що відповідають за вироблення інсуліну.

Крім того, клітковина також допомагає “сповільнити” травлення та не призводять різких коливань цукру у крові. Тому, зелені сорти яблук вважаються оптимальним варіантом для тих, хто страждає на діабет.  

“При цукровому діабеті рекомендовано вживати яблука, бо вони мають низький глікемічний індекс (34-46), тобто не викликають різкий стрибок цукру в крові”, – пояснила лікар-дієтолог та гастроентеролог Анастасія Чечкань в інтерв’ю Фактам ICTV.

Сприяють покращенню роботи кишківника та запобігають раку

Клітковина не лише корисна для серця, а й стимулює шлунково-кишковий тракт. Яблука є джерелом пектину, що виконує роль пребіотика, підтримуючи здоровий баланс кишкової мікрофлори. Ця речовина досягає товстої кишки, де стає “кормом” для корисних бактерій. Особливо пектин впливає на баланс між двома ключовими групами мікроорганізмів — Bacteroidetes та Firmicutes.

Наукові дані стверджують, що такі позитивні зміни у кишковій мікробіоті, можуть відігравати захисну роль у профілактиці хронічних хвороб, зокрема, метаболічних порушень, діабету другого типу, серцево-судинних та онкологічних захворювань. 

Крім того, науковці допускають, що поліфеноли в яблуках можуть пригнічувати ріст злоякісних клітин. У систематичному огляді 2021 року йдеться про те, що лабораторні дослідження in vitro та in vivo демонструють потенціал яблук у зниженні ризику розвитку раку. Втім, це не остаточні дані і для більш вірогідних висновків необхідно провести додаткові клінічні випробування.

Яблука, Фото: Freepik

Підтримка ментального здоров’я 

Споживання достатньої кількості фруктів та овочів, зокрема яблук, може позитивно впливати на емоційне самопочуття. У підсумковому огляді, опублікованому у 2020 році, науковці відзначили зв’язок між регулярним вживанням рослинної їжі та кращим психічним здоров’ям. Водночас ефект проявлявся переважно у тих, хто дотримувався рекомендацій – щонайменше п’ять порцій овочів і фруктів щоденно, як і радять в Дієтичних рекомендаціях (Dietary Guidelines for Americans).

Крім того, вчені вважають, що яблука можуть допомогти у боротьбі з астмою, завдяки наявності у плодах кверцетину, який зменшує запалення та допомагає регуляції імунної системи. Кверцетин також може відігравати важливу захисну роль для мозку. Він допомагає нейтралізувати негативний вплив окислювального стресу. Проте, ці дані потребують подальших досліджень. 

 

Джерело