Революція в лікарняних їдальнях: в Україні змінюється культура харчування в медзакладах Новини
Замість похмурих їдалень зі скромним меню в українських лікарнях з’являються сучасні гастропростори, створені за принципами ресторанної культури з урахуванням дієтичних потреб пацієнтів
Про це йдеться у сюжеті Еспресо.
Мета їхнього створення – не лише нагодувати, а й забезпечити пацієнтам, медикам і відвідувачам комфорт, якість і турботу про здоров’я.
Експертка з організації харчування в лікарнях Тетяна Коваль розповіла журналістам, що позитивний досвід оновлення шкільного меню став поштовхом до змін і в медичних установах.
“Я дуже тішуся, що реформа шкільного харчування працює, показує свої результати, і я впевнена, що нам вдасться зрушити з місця і харчову інфраструктуру в лікарнях. Зараз в Україні працює досить багато підприємців, які класно реалізують такі проєкти, як ресторани й кафе в лікарнях”, – сказала вона.
Здорово, швидко та зручно
Раціони у таких їдальнях формують за участі шеф-кухарів і дієтологів. У меню враховано потреби пацієнтів після операцій, відвідувачів і персоналу. За допомогою QR-кодів замовити страву можна онлайн та отримати доставку прямо до палати або ординаторської.
“Це дуже економить час лікарів. Вони можуть замовити доставку або прийти сюди й провести час у класному місці, отримуючи свіжу та смачну їжу. Тому відгуки тільки позитивні”, – зазначила Тетяна Коваль.
Новий сенс простору
Такі гастропростори стають не просто місцем для їжі, а й зонами відпочинку, спілкування та психологічного розвантаження. Медики можуть перепочити між змінами, а пацієнти – бодай ненадовго вийти з лікарняної палати.
“Колись у нашому госпіталі працювала звичайна їдальня, але довгий час вона була зачинена через ковід і війну. Зараз ми завершили реновацію і дуже тішимось, що наші пацієнти та персонал можуть поїсти здорову й смачну їжу у комфорті”, – розповів Еспресо Володимир Красьоха, в.о. генерального директора Львівського обласного госпіталю.
Їжа як частина лікування
Трансформація медичного харчування в Україні вже не виняток – це новий тренд. Лікарні оновлюють харчоблоки, співпрацюють із кейтеринговими компаніями, відкривають сучасні кафетерії. І головне – все це відбувається з увагою до якості, сервісу й здоров’я.
Їжа в лікарнях перестає бути лише необхідністю. Вона стає частиною лікування, турботою, яка дійсно має значення.