Не лише йогурт та злаки: корисні продукти для кишківника
Харчування – це один із ключових факторів підтримки здоров'я людини. А кишківник у цьому процесі відіграє надзвичайно важливу роль
Швидкий темп життя, стреси та нерегулярне харчування негативно впливають на організм. Щоб підтримати загальне самопочуття, варто передусім звернути увагу на стан травної системи, зокрема, кишківника. Більшість людей навіть не до кінця розуміє його важливість, проте він значною мірою впливає на імунітет людини, настрій та навіть рівень енергії.
Тому дуже важливо збалансовано харчуватись, щоб насичувати організм не лише вітамінами та мінералами, а також продуктами, що сприятимуть здоров’ю кишківника.
Корисні продукти для кишківника
Коли йдеться про їжу, що корисна для кишківника, першим спадають на думку ферментовані продукти, наприклад, квашена капуста чи кефір. Саме вони є джерелом пробіотиків – необхідних живих бактерій та дріжджів, які населяють наш кишківник та позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Проте, все не так просто, для того щоб кишківник працював злагоджено та виконував всі свої функції на відмінно, важливо подбати не лише про наявність пробіотиків у раціоні, а також про пребіотики, пише NV.
Пребіотики самі по собі не є живими організмами, проте вони виконують надзвичайно важливу роль – служать “їжею” для корисних бактерій організму. Найбільше таких речовин міститься у продуктах з високим вмістом клітковини, особливо рослинного походження.
Щоб забезпечити собі гарне самопочуття та підтримувати весь шлунково-кишковий тракт, необхідно дотримуватись балансу між пробіотиками та пребіотиками. Це можна зробити завдяки регулярному вживанню деяких продуктів.
Кисломолочні продукти: кефір та йогурт
Кефір та йогурт утворюються в процесі зброджування молока, тому вони є джерелом корисних пробіотиків. Якщо ви хочете пересвідчися, чим наповненні ваші кисломолочні продукти, тоді зверніть увагу на склад. Там зазвичай зазначені види бактерій, які використовували для заквашування продукту.
Кефір має цілий ряд переваг, адже він зміцнює імунну систему, підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту, покращує обмін речовин і може зменшувати запальні процеси в організмі.
Водночас йогурт не лише корисний для травлення. Його регулярне вживання може навіть знижувати ризик розвитку певних типів раку кишківника. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Gut Microbes, люди, які їдять йогурт щонайменше двічі на тиждень, рідше стикаються з проксимальним колоректальним раком.
кисломолочні продукти, Фото: freepik
Кімчі
Досить незвична для українців страва кімчі – це основа раціону багатьох корейців. Пікантна ферментована капуста дещо може нагадувати квашену, адже є також цінним джерелом пробіотиків. Науковці навіть помітили, що вживання кімчі може позитивно впливати на обмін речовин і допомагати краще контролювати рівень цукру в крові, особливо у людей з переддіабетом.
Всі необхідні продукти для самостійного приготування кімчі можна знайти в супермаркетах. Крім того, можна навіть придбати цю закуску вже в готовому вигляді. Її смачно куштувати з гарнірами, м’ясом, рибою тощо.
Спаржа
Ця рослина з родини спаржевих, виступає цінним “живильним матеріалом” для корисних бактерій. Вона багата не лише на харчові волокна, а також на цілий набір корисних сполук, зокрема, ксилози, інулін, флавоноїди, фруктани й сапоніни.
Завдяки цьому поєднанню зелена спаржа створює сприятливе середовище для розвитку певних штамів корисних бактерій у кишечнику, підтримуючи здорову мікрофлору.
спаржа, Фото: freepik
Цільнозернова вівсяна крупа
Недарма багато людей починають свій ранок із приготування вівсянки. Цей продукт не лише простий у приготуванні та доступний, а також дуже корисний. Цільні зерна сповнені поживною клітковиною, яка слугує їжею для корисних бактерій у кишківнику. Вони підтримують здорове травлення та допомагають зберігати мікробіом у хорошому стані.
Ще у 2005 році вчені з’ясували, що регулярне вживання цільнозернових може знижувати у жінок ризик розвитку раку товстої кишки. Дослідники пов’язали це з високим вмістом клітковини, стійким крохмалем і пребіотиками, які покращують стан кишківника. Така комбінація речовин сприяє швидшому виведенню шкідливих речовин та зменшенню їх контакту зі стінками товстої кишки.