Наукові дослідження підтвердили той факт, що на здоров'я людини впливають не лише характеристики кави, а також має значення її спосіб приготування
Наприкінці 2020 року в академічному журналі European Journal of Preventive Cardiology було висвітлено дослідження щодо впливу кави на смертність від серцево-судинних хвороб та загальну смертність, а також яку роль відігріє метод заварювання цього продукту.
Науковці досліджували це питання впродовж майже двох десятиліть, із 1985 до 2003 року. Але масштабним це дослідження можна назвати і через кількість учасників, їх було трохи більше ніж пів мільйона, віком 20-79 років. Учасники регулярно вживали каву, причому кожен мав свої вподобання щодо способу її приготування. Проте до уваги були також взяті інші аспекти способу життя, зокрема куріння та додаткові ймовірні медіатори.
Який спосіб приготування кави визнали найшкідливішим?
Науковці змогли якісно проаналізувати багаторічні дані та дійшли цікавих висновків. Так, вживання фільтрованої кави пов’язують із нижчим ризиком смерті порівняно з тими, хто надає перевагу нефільтрованим напоям. Дослідники припускають, що підвищений рівень смертності від ішемічної хвороби серця у прихильників нефільтрованої кави частково пов’язаний із її впливом на загальний рівень холестерину.
У чашці нефільтрованої кави міститься приблизно в 30 разів більше речовин, які можуть підвищувати рівень жирів у крові, ніж у фільтрованій. Тому, багатьом варто переглянути своє ставлення до приготування напою по-польськи або, наприклад, у френч-пресі.
Цікавим є також те, що люди, які п’ють фільтровану каву, мають нижчу смертність, ніж ті, хто взагалі уникає цього напою. Вчені схиляють до думки, що такий позитивний ефект може спостерігатись за рахунок антиоксидантів у каві. Зокрема, поліфеноли здатні знижувати окислення “поганого” холестерину, позитивно впливати на стан судин і навіть зменшувати ризик утворення тромбів.
Тому, якщо у вас немає жодних протипоказів, не варто відмовляти собі у задоволенні та утримуватись від декількох порцій ароматної фільтрованої кави протягом дня.
Кому не можна пити каву?
Попри всі позитивні ефекти, існує низка діагнозів при яких вживання кави вважається небажаним або навіть протипоказаним. Тож, напій не рекомендують пити людям з аритмією, адже він здатний прискорювати пульс і провокувати проблеми з серцем.
Також варто утриматися від кави при кислотному рефлюксі чи печії, розладах травлення, хронічних захворюваннях кишечника, жовчнокам’яній хворобі. За наявності деяких з цих діагнозів, напій може погіршити стан, стимулюючи активність органів.
Крім того, у разі індивідуальної непереносимості до кофеїну або алергії – вживання повністю виключається. Лікарі також радять бути обережними вагітним жінкам, адже кофеїн здатен негативно впливати на перебіг вагітності. Він стимулює нервову систему, що може підвищити ризик викидня, чи призвести до розвитку гестозу.