Крес-салат – справжній суперфуд, що неодмінно має бути в раціоні
Збалансоване харчування є основою для гарного самопочуття та підтримки здоров'я щодня. Та чи знаєте ви, який продукт вважають абсолютним лідером за кількістю вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів?
Дослідники проаналізували десятки харчових продуктів, оцінивши їх поживну цінність за вмістом 17 ключових нутрієнтів, серед яких — клітковина, вітамін C, кальцій, залізо та білок. У результаті дослідження, що було опубліковано у Центрі з контролю та профілактики захворювань США (CDC), визначено абсолютного лідера серед найкорисніших продуктів. Його вже називають суперфудом, адже лише 100 г продукту здатне забезпечити повноцінне надходження всіх життєво необхідних поживних речовин в організм людини.
Справжній суперфуд – крес-салат
Відповідно до даних CDC, справжнім лідером за користю є крес-салат. Ці прості, як може здатись на перший погляд, зелені паростки отримали найвищу оцінку за щільність поживних речовин серед усіх овочів і фруктів – 100 балів, обігнавши навіть пекінську капусту, мангольд та шпинат.
Лише 100 грамів цього суперпродукту здатні забезпечити людину майже всіма необхідними елементами, серед них: калій, клітковина, білок, кальцій, залізо, цинк, а також тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, вітамінами A, B6, B12, C, E, К та навіть D, зазначають в матеріалі WECB.
Тож, якщо шукаєте максимально корисну зелень для щоденного раціону, обирайте крес-салат. Його сміливо можна назвати справжнім джерелом вітамінів та мінералів, який дарує здоров’я в кожному листочку.
Крес-салат: користь, властивості та способи споживання
Крес-салат — це зелень невеликого розміру з характерним пікантним смаком, що нагадує поєднання хрону та гірчиці. Його листя може бути як гладеньким, так і злегка хвилястим. Завдяки тонким та ніжним стебельцям він часто стає яскравим доповненням до салатів, бутербродів, запіканок та гарнірів. Важливо пам’ятати, що цю зелень варто додавати свіжою до готових страв, щоб не втрачати під час приготування корисні мікроелементи.
Звісно, цінність цієї рослини не лише в її презентабельному вигляді або смакових якостях. Крес-салат має потужну оздоровчу силу: він сприяє природному очищенню організму, має м’який сечогінний ефект і діє як природний антиоксидант. Тому його часто включають у раціон тих, хто хоче додати поживності стравам без зайвих калорій.
Крес-салат, Фото: megavita.com.ua
Як вирощувати крес-салат вдома?
Великою перевагою крес-салату є те, що його можна вирощувати самостійно, навіть якщо у вас немає дачної ділянки. Для пророщування цієї зелені вистачить будь-якого підвіконня, тому насолоджуватись смаком та користю ви зможете цілий рік.
Вже через п’ять днів після посіву можна зрізати молоді паростки, але повноцінний урожай можна збирати ще протягом місяця, коли зелень досягає повної зрілості.
Для пророщування крес-салату на дно контейнера викладіть шар вати або пухкого субстрату (2–4 см). Підійдуть кокосове волокно, тирса, вермикуліт, губка, спеціальна суміш для розсади, або інколи навіть використовують паперові рушники. Проте в жодному разі не беріть звичайний ґрунт, у ньому можуть бути шкідники. Насіння рівномірно розподіліть по субстрату, трохи присипте живильною сумішшю, обприскайте водою з пульверизатора та накрийте плівкою. Поставте контейнер в темне місце до появи сходів, після цього перенесіть зелень на світле підвіконня.
На старті пророщування варто тримати сіянці за температури 6–8°C, адже це допомагає краще сформувати кореневу систему. Коли з’являться перші паростки, температура повітря вже має бути до 15°C, але не більше, інакше сіянці просто витягнуться. Щойно крес-салат стане завдовжки 8–10 см, зелень можна зрізати та додавати до страв.