Горіх пекан: допомагає знизити холестерин та підтримати серце

Пекан – це поживний гріх, який має позитивний вплив на організм людини. Він насичений корисними жирами, тому його варто додати до щоденного раціону харчування

Пекан – це цінний горіх із роду гікорі, що в природі поширений у північній частині Мексики та в південних штатах Америки. Він має ніжний та злегка солодкуватий смак, але цінують його саме за корисні властивості. 

Горіх пекан: користь та вплив на організм

Цей горіх є джерелом багатьох важливих вітамінів та мінералів, зокрема: вітамінів А, В1-3, В6, Е, фолатів, а також кальцію, магнію, марганцю, цинку, заліза та фосфору, що необхідні для здоров’я кісток, зубів, м’язів, нервової системи та імунітету. 

Крім того, особливу увагу виділяють вмісту мононенасичених жирів, які називають “здоровими”, адже вони допомагають знижувати рівень “шкідливого” холестерину та підтримують здоров’я всієї серцево-судинної системи. 

Тож, пекан – це не просто смачний горіх, а справжнє джерело користі, яке має бути в раціоні. Ці дані підтверджує нещодавнє дослідження, яке було опубліковано в ScienceDirect.

У дослідженні взяли участь 138 людей, яких розділили на дві групи. У першій групі люди вживати щодня протягом 12 тижнів пекани у ролі перекусу, тоді як у другій – дотримуватись свого звичного раціону. Учасники дослідження не мали проблем із серцево-судинними захворюваннями або діабету другого типу, проте в кожного був присутній щонайменше один фактор ризику розвитку метаболічного синдрому, наприклад, велика окружність в області живота. 

Результати експерименту підтвердили, що лише 57 грамів горіхів протягом дня можуть покращити ліпідний профіль – знизити рівень холестерину (навіть ЛПНЩ) та тригліцеридів. Крім того, горіхи позитивно вплинули на якісний склад раціону загалом. Тобто, крім підвищення рівня мононенасичених та поліненасичених жирів, раціон також збагатився клітковиною, що відобразилось на результатах у порівнянні з контрольною групою.  

пекан, фото: freepik

Як додати пекани до щоденного раціону?

Пекан – це смачний гріх, тому його радять їсти в сирому вигляді та без додавання солі. Він відмінно смакує у ролі швидкого та поживного перекусу, але його також часто додають до випічки та головних страв. Із ним виходять дуже смачні пироги, десерти, гранола, він прекрасно доповнює салати, страви з овочами чи крупами, надаючи їм хрусткої текстури та глибшого смаку.

Проте дуже важливо пам’ятати про помірність, адже горіх досить калорійний. Рекомендована кількість становить близько 57 г на добу, що приблизно дорівнює 30-35 горіхам. Така кількість є оптимально, але варто індивідуально підходити до розрахунку. 

Джерело