Артеріальний тиск під контролем: овоч, що береться з гіпертонією

Артеріальний тиск під контролем: овоч, що береться з гіпертонією 1

Підвищений кров'яний тиск може стати причиною серйозних ускладнень, зокрема інсульту та інфаркту. Тому, дуже важливо почати вчасно його контролювати

Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертонія, може спричинити серйозні наслідки для здоров’я – зокрема інфаркт, інсульт, проблеми з серцем, нирками та зором. Навіть незначне перевищення норми тиску впливає на тривалість життя, поступово її скорочуючи, зазначають в Центрі громадського здоров’я України. 

Важливо також те, що до 40% людей навіть не підозрюють про наявність у них цієї недуги, оскільки хвороба часто має безсимптомний характер. Експерти зазначають, щоб виявити артеріальну гіпертонію, необхідно регулярно вимірювати тиск та більш ретельно дослухатись до свого тіла. Якщо у стані спокою артеріальний тиск перевищує  значення 140/90, а також ви відчуваєте головний біль, шум у вухах чи маєте загальну слабкість — не зволікайте та одразу записуйтесь на прийом до лікаря. 

При артеріальній гіпертензії лікарі можуть призначати ліки, проте навіть незначні зміни у способі життя людини можуть загально покращити стан. Так, корекція харчування та збільшення активності можуть допомогти у контролі АГ та зменшити ймовірність розвитку серйозних ускладнень. 

Якщо у вас високий тиск, корисним буде харчування, яке включає багато овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і нежирних молочних виробів. Із цього списку особливу увагу варто приділити буряку. 

Буряк: користь та переваги

Цей солодкуватий коренеплід досить універсальний, його часто використовують у кулінарії і додають до салатів, соусів, закусок, смузі та однієї з головних традиційних українських страв – борщу. 

Буряк можна вважати багатим низькокалорійним джерелом вітамінів та мінералів, адже у 100 г вареного продукту лише 44 калорії, при цьому він містить 20% денної норми фолієвої кислоти та 14% марганцю. Цей коренеплід також є джерелом міді, калію, магнію, заліза, вітаміну С та B6. 

Фолієва кислота є незамінною для підтримки серцево-судинної системи, а марганець необхідний для міцності кісток, правильного обміну речовин і стабільної роботи нервової системи. Зі свого боку мідь бере участь у виробленні енергії та сприяє синтезу нейромедіаторів, що відповідають за передачу сигналів у мозку.

Артеріальний тиск під контролем: овоч, що береться з гіпертонією 2

Буряк, Фото: фото з загальнодоступних джерел

Чому буряк корисний при підвищеному тиску?

Вчені ретельно досліджують властивість буряка впливати на рівень артеріального тиску, який є ключовим чинником у розвитку серцево-судинних захворювань. Зокрема, результати деяких наукових робіт свідчать, що буряковий сік сприяє суттєвому зниженню як систолічного (того, що фіксується під час скорочення серцевого м’яза), так і діастолічного тиску (вимірюється в момент розслаблення серця). Хоча більш виражений ефект спостерігається саме у зниженні систолічного тиску.

Такий вплив ймовірно пов’язують із вмістом природних нітратів у буряку. Потрапляючи до організму, вони трансформуються в оксид азоту, що сприяє розширенню судин, як наслідок, нормалізується тиск крові. 

Буряк також вирізняється високим вмістом фолієвої кислоти. Цей важливий вітамін підтримує здоров’я судин і серця, як було зазначено раніше. Хоча наукові результати неоднозначні, деякі дослідження все ж таки підтверджують, що підвищене споживання цього вітаміну впливає на зниження артеріального тиску. 

Втім, важливо розуміти, що для дійсно видимого результату необхідно додавати цей коренеплід до раціону на постійній основі. Також, результат від вживання свіжого буряка кращий, ніж від вареного. 

Джерело

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете.ПрийнятиДетальніше

Політика конфіденційності