Забруднення океану – вчені знайшли небезпечні частинки у їстівних частинах популярних морепродуктів

Забруднення океану – вчені знайшли небезпечні частинки у їстівних частинах популярних морепродуктів 1 Пластик, викинутий людьми, повертається до творців.

Пластик та інші речовини, які люди викидають у довкілля, повертається до своїх творців. Вчені виявили частинки відходів та забруднень у тканинах практично всіх риб та молюсків, виловлених на Тихоокеанському північному заході Північної Америки, повідомляє Science Alert.

Усього вчені вивчили 182 особини, які були виловлені біля узбережжя Орегона або куплені на рибних ринках штату. Тільки у двох, лінгкода та оселедця, у відібраному фрагменті їстівної тканини не було виявлено підозрілих частинок.

Але «антропогенні» частинки містилися в тканинах інших риб і молюсків, включаючи морського окуня, лінгкода, чавичу, тихоокеанський оселедець, тихоокеанську міногу і рожевих креветок. Ці частинки включають волокна пофарбованої бавовни, целюлозу з паперу і картону і мікроскопічні частинки пластику.

«Дуже тривожно, що мікроволокна, мабуть, переміщаються з кишечника до інших тканин, таких як м’язи. Це має широкі наслідки для інших організмів, включаючи, можливо, і людей», – заявила екотоксиколог Сюзанна Брандер з Університету Орегон.

Вчені нещодавно помітили, що в організмі людей, які їдять більше морепродуктів, зазвичай міститься більше мікропластику. Особливо це стосується тих, хто вживає в їжу двостулкових молюсків, таких як устриці та мідії. Разом з тим, як довго цей пластик залишається в організмі і як на нього впливає, невідомо, необхідні подальші дослідження.

Брандер та її колеги наголошують, що їхні висновки не означають, що людям необхідно повністю відмовитися від морепродуктів. Але важливим є те, щоб споживачі знали всі існуючі умови.

На даний момент частинки фарби, сажі та мікропластику, створені людиною, настільки всюдисущі, що їх неможливо позбутися. Ці забруднювачі тепер існують у повітрі, воді та у багатьох стравах, крім морепродуктів.

«Якщо ми утилізуємо та використовуємо продукти, які виділяють мікропластик, цей мікропластик потрапляє у навколишнє середовище та поглинається тим, що ми їмо. Те, що ми викидаємо у довкілля, зрештою повертається до нас на тарілки», — заявила еколог Еліз Гранек із Портлендського державного університету.

Аналіз зразків, виловлених біля узбережжя Орегона, доповнює дослідження з інших частин світу, які знайшли мікропластик у численних зразках морепродуктів.

У прибережних водах Орегона у креветок-фільтраторів були одні з найвищих концентрацій пластикових відходів, що накопичуються в їхніх тілах. Вчені вважають, що це відбувається через те, що креветки живуть у верхньому шарі води поблизу поверхні, де знаходиться плаваючий пластик і зоопланктон.

«Ми виявили, що дрібніші організми, які ми відібрали, схоже, поглинають більше антропогенних, неживих частинок. Креветки та дрібна риба, наприклад, оселедець, харчуються дрібнішими харчовими об’єктами, такими як зоопланктон. Інші дослідження виявили високу концентрацію пластику в районі скупчення зоопланктону, і ці антропогенні частинки можуть нагадувати зоопланктон і, таким чином, поглинатися тваринами, що харчуються зоопланктоном», — пояснила Гранек.

Раніше вчені заявили про те, що близько чотирьох тисяч хімікатів, які входять до складу пластикових продуктів, становлять небезпеку для здоров’я людини.

Джерело

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше

Політика конфіденційності