Українські сири отримали нагороди на престижному світовому конкурсі

Масштабний конкурс World Cheese Awards відбувся днями в Португалії.

Цьогорічний конкурс World Cheese Awards – найбільший з часу його заснування у 1988 році – 15 листопада зібрав у португальському місті Візеу 4 786 сирів з 47 країн, які постали перед прискіпливим поглядом 240 експертів, що з’їхалися з усього світу, пише CNN.

Queijo de Ovelha Amanteigado – м’який сир з овечого молока, вироблений крихітною сироварнею Quinta do Pomar з 10 працівниками в португальському місті Соалгейра, отримав найвищу оцінку з-поміж 14 фіналістів, серед яких було щонайменше п’ять швейцарських сирів, а також сири з Бразилії, Сполучених Штатів, Норвегії, Італії, Німеччини та Іспанії.

Виготовлений з вегетаріанського сичужного ферменту, створеного з будяків, переможець описується як липкий, блискучий, маслянистий сир з трав’янистою гірчинкою, який зазвичай подають, зрізавши верхню частину і витягнувши ложкою середину.

«Він досить збалансований… солодкий. Це неймовірне поєднання білка та жиру. Цей сир — ікона, він схожий на  Ейфелеву вежу. Це направду фантастичний сир», — прокоментував португальський експортер сиру Мануель Мая, один з членів міжнародного журі.

Суддівство – це видовище саме по собі. Після виступу місцевих барабанщиків команди експертів розмістилися за 104 столами в головному залі арени Pavilhão Multiusos de Viseu, на кожному з яких розкладено близько 40 сирів усіх форм, кольорів, розмірів, віку та текстури.

Paulo Fernandes/Guild of Fine Food

В Україні зростає імпорт сиру: як це позначиться на цінах

Багато сирів пройшли цілу одіссею, щоб потрапити до суддівських столів. Для того, щоб малі виробники могли представити свої вироби, було створено 20 пунктів збору по всьому світу в таких країнах, як Індія, Австралія, Бразилія, Колумбія та Україна.

 

 

Україну представляли 11 виробників з 27 видами сирів.

  • «Мукко», Прикарпаття;
  • Rory, Київщина;
  • «Станіславська сироварня», Івано-Франківщина;
  • «Зінка», Київщина;
  • «Мамин сир», Закарпаття;
  • Lel’, Кіровоградщина;
  • «Будз Баран», Івано-Франківщина;
  • «Доообра ферма», Київщина;
  • WineTime, Київщина;
  • «Гарбузовий рай», Львівщина;
  • «Клуб сиру», Черкащина.

Очікувано, що деякі сири переносять транспортування краще за інших. Як і цього року, під час останніх конкурсів – зокрема, в Іспанії у 2021 році та Норвегії у 2023 році – переможцями ставали місцеві продукти. Можливо, це тому, що сир знаходиться у своїй зоні і має той теруар, який робить вино, яке ви купуєте у відпустці, набагато приємнішим на смак, коли ви там.

Звісно, можна припустити, що судді можуть надавати перевагу саме місцевому виробникові, але конкурсні роботи оцінюються наосліп, тож перемога місцевих сирів – не є традицією, часто-густо перемагав сир з інших місць.

У п’ятницю команди з двох-трьох суддів за кожним столом оцінювали кожну роботу за зовнішнім виглядом, відчуттям, запахом, смаком і текстурою в роті. 

Кожна команда обрала чотирьох фіналістів у бронзовій, срібній, золотій та суперзолотій категоріях – останні брали участь у фінальній дегустації сирів, щоб визначити переможця 2024 року.

Нагороди також присуджуються за найкращі сири за країною походження та за стилем сиру.

Торік перемогу здобув Nidelven Blå – вершковий напівтвердий блакитний витриманий сир з коров’ячого молока, виготовлений сироварнею Gangstad Gårdsysteri в Норвегії. У 2022 році головний приз отримав швейцарський грюєр.

“Українські сировари вже третій рік поспіль представляють свої сири на цьому міжнародному конкурсі. Вони не тільки демонструють високу якість українських сирів, а й відкривають для світу унікальний сирний смак нашої країни”, — говорить сирна експертка Оксана Чернова.

Уряд затвердив брендування “Зроблено в Україні” – користуватись можна безкоштовно

Цьогоріч нагороди отримали вісім українських сирів:

Срібло отримали твердий сир «Корона» сироварні «Зінка» з Київщини та ароматизований сир «Лопта» сироварні«Мамин сир» із Закарпаття.

Бронзові нагороди отримали напівтвердий сир «Фонді» від WineTime з Київщини; сир з білою пліснявою «Говерла» сироварні «Гарбузовий рай», Львівщина; твердий сир «Козячий сир з трюфелем» від «Мукко» з Прикарпаття; твердий сир «Легенда» та твердий сир «Бікоз» від київської сироварні «Доообра ферма», а також твердий сир «Гауда» від сироварні «Зінка» з Київщини.

Хоча існують й інші міжнародні конкурси, World Cheese Awards претендує на звання найбільшого у своєму роді, залучаючи як великих, так і малих виробників з усієї планети. Захід зазвичай проводиться щороку в іншій європейській країні.

Ще в 2022 році конкурс було заплановано провести в Україні. Але допоки триває російське вторгнення — проведення сирного свята в Україні відтерміновано.

Джерело

Київська областьЛьвівська область