Цьогорічний конкурс World Cheese Awards – найбільший з часу його заснування у 1988 році – 15 листопада зібрав у португальському місті Візеу 4 786 сирів з 47 країн, які постали перед прискіпливим поглядом 240 експертів, що з’їхалися з усього світу, пише CNN.
Queijo de Ovelha Amanteigado – м’який сир з овечого молока, вироблений крихітною сироварнею Quinta do Pomar з 10 працівниками в португальському місті Соалгейра, отримав найвищу оцінку з-поміж 14 фіналістів, серед яких було щонайменше п’ять швейцарських сирів, а також сири з Бразилії, Сполучених Штатів, Норвегії, Італії, Німеччини та Іспанії.
Виготовлений з вегетаріанського сичужного ферменту, створеного з будяків, переможець описується як липкий, блискучий, маслянистий сир з трав’янистою гірчинкою, який зазвичай подають, зрізавши верхню частину і витягнувши ложкою середину.
«Він досить збалансований… солодкий. Це неймовірне поєднання білка та жиру. Цей сир — ікона, він схожий на Ейфелеву вежу. Це направду фантастичний сир», — прокоментував португальський експортер сиру Мануель Мая, один з членів міжнародного журі.
Суддівство – це видовище саме по собі. Після виступу місцевих барабанщиків команди експертів розмістилися за 104 столами в головному залі арени Pavilhão Multiusos de Viseu, на кожному з яких розкладено близько 40 сирів усіх форм, кольорів, розмірів, віку та текстури.
Багато сирів пройшли цілу одіссею, щоб потрапити до суддівських столів. Для того, щоб малі виробники могли представити свої вироби, було створено 20 пунктів збору по всьому світу в таких країнах, як Індія, Австралія, Бразилія, Колумбія та Україна.
Україну представляли 11 виробників з 27 видами сирів.
- «Мукко», Прикарпаття;
- Rory, Київщина;
- «Станіславська сироварня», Івано-Франківщина;
- «Зінка», Київщина;
- «Мамин сир», Закарпаття;
- Lel’, Кіровоградщина;
- «Будз Баран», Івано-Франківщина;
- «Доообра ферма», Київщина;
- WineTime, Київщина;
- «Гарбузовий рай», Львівщина;
- «Клуб сиру», Черкащина.
Очікувано, що деякі сири переносять транспортування краще за інших. Як і цього року, під час останніх конкурсів – зокрема, в Іспанії у 2021 році та Норвегії у 2023 році – переможцями ставали місцеві продукти. Можливо, це тому, що сир знаходиться у своїй зоні і має той теруар, який робить вино, яке ви купуєте у відпустці, набагато приємнішим на смак, коли ви там.
Звісно, можна припустити, що судді можуть надавати перевагу саме місцевому виробникові, але конкурсні роботи оцінюються наосліп, тож перемога місцевих сирів – не є традицією, часто-густо перемагав сир з інших місць.
У п’ятницю команди з двох-трьох суддів за кожним столом оцінювали кожну роботу за зовнішнім виглядом, відчуттям, запахом, смаком і текстурою в роті.
Кожна команда обрала чотирьох фіналістів у бронзовій, срібній, золотій та суперзолотій категоріях – останні брали участь у фінальній дегустації сирів, щоб визначити переможця 2024 року.
Нагороди також присуджуються за найкращі сири за країною походження та за стилем сиру.
Торік перемогу здобув Nidelven Blå – вершковий напівтвердий блакитний витриманий сир з коров’ячого молока, виготовлений сироварнею Gangstad Gårdsysteri в Норвегії. У 2022 році головний приз отримав швейцарський грюєр.
“Українські сировари вже третій рік поспіль представляють свої сири на цьому міжнародному конкурсі. Вони не тільки демонструють високу якість українських сирів, а й відкривають для світу унікальний сирний смак нашої країни”, — говорить сирна експертка Оксана Чернова.
Цьогоріч нагороди отримали вісім українських сирів:
Срібло отримали твердий сир «Корона» сироварні «Зінка» з Київщини та ароматизований сир «Лопта» сироварні«Мамин сир» із Закарпаття.
Бронзові нагороди отримали напівтвердий сир «Фонді» від WineTime з Київщини; сир з білою пліснявою «Говерла» сироварні «Гарбузовий рай», Львівщина; твердий сир «Козячий сир з трюфелем» від «Мукко» з Прикарпаття; твердий сир «Легенда» та твердий сир «Бікоз» від київської сироварні «Доообра ферма», а також твердий сир «Гауда» від сироварні «Зінка» з Київщини.
Хоча існують й інші міжнародні конкурси, World Cheese Awards претендує на звання найбільшого у своєму роді, залучаючи як великих, так і малих виробників з усієї планети. Захід зазвичай проводиться щороку в іншій європейській країні.
Ще в 2022 році конкурс було заплановано провести в Україні. Але допоки триває російське вторгнення — проведення сирного свята в Україні відтерміновано.