Врятувати врожаї пшениці від жовтої іржі- вчені знайшли вихід
В азійських сортах пшениці виявлено гени, які забезпечують стійкість до небезпечного грибкового захворювання.
Жовта іржа або смугаста іржа вражає майже 90% світових посівів м’якої пшениці. Це захворювання, спричинене грибком Puccinia striiformis, загрожує глобальній продовольчій безпеці, особливо на фоні зміни клімату та втрати генетичної різноманітності. Але нове дослідження науковців з Цюрихського університету дає надію: у традиційних сортах пшениці з Азії виявили гени, що можуть забезпечити ефективний і тривалий захист, передає Phys.org.
Група вчених під керівництвом професора кафедри еволюційної біології та екологічних досліджень Університету Жах-Прадеш Кентаро Сімідзу провела масштабне дослідження як сучасних, так і традиційних сортів пшениці з Японії, Китаю, Непалу та Пакистану. Вони протестували різноманітні види на стійкість до грибка у польових умовах у Швейцарії та Мексиці. У підсумку вдалося ідентифікувати дві нові геномні ділянки, одна з яких є характерною для непальського сорту, інша ж трапляється у низці південно-гімалайських сортів.
“Цікаво, що вважається, що південна частина Гімалаїв є місцем походження самого збудника жовтої іржі. Враховуючи наші висновки, ми висуваємо гіпотезу, що традиційні сорти з цієї області можуть мати унікальну та стабільну стійкість до жовтої іржі”, — зазначає співавторка дослідження Катаріна Юнг.
Упродовж десятиліть селекція пшениці була зосереджена на створенні врожайних, але генетично однорідних сортів. Така стратегія зробила рослини вразливими до шкідників і хвороб. Натомість локальні сорти, які зберігаються фермерами у різних регіонах, виявляють більшу стійкість, адже зберігають генетичну варіативність.
Науковці наголошують: збереження і вивчення традиційних сортів пшениці є критично важливим. Їхні гени можуть стати основою для створення нових, стійких до хвороб культур. Такі ініціативи потребують тісної співпраці з місцевими громадами та фермерами, які з покоління в покоління підтримували це біорізноманіття.
Аграрії на півдні України вже змінюють підходи до вирощування культур на тлі зміни клімату. Раніше повідомлялося, що замість традиційної кукурудзи, яка стає економічно збитковою, вони обирають більш стійкі до посухи ріпак і соняшник, а також експериментують з нішевими культурами на кшталт сочевиці.