Рецепт тортильї – харчові технологи з Мексики радять додати пробіотик

Весь секрет у особливих мікроорганізмах.

Дослідники з Національного автономного університету Мексики (UNAM) працюють над рецептом тортильї, яку можна довго зберігати без холодильника. Харчові технологи створили версію цієї страви із мікроорганізмами – пробіотиками, що залишають цей вид випічки свіжим і поживним, пише Phys.org. 

Це проєкт професорки лабораторії промислової мікробіології Ракель Гомес. Вона з колегами долучилася до вирішення однієї з критичних проблем сучасної Мексики — голоду. 

Getty Images

Лише за офіційними даними тут майже 14% дітей до п’яти років хронічно недоїдають. У місцях компактного проживання корінного населення цей показник становить близько 27%.

Кукурудзяні паляниці-тортильї є одним із найпоширеніших видів доступної місцевої їжі. Їх щодня вживають мільйони людей у Мексиці. Ракель Гомес запропонувала пшеничний варіант — в ньому краще виживають пробіотики. Спечені за цим рецептом тортильї можна безпечно зберігати до місяця часу, тоді як класичний варіант псується за кілька днів. 

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ П’яти областям України загрожує втрата доходів, зростання бідності та нерівності через зміни клімату — дослідження  

Найбільше від бідності страждає штат Чіапас. Тут ⅔ населення не можуть дозволити собі придбати холодильник. А середня максимальна температура між 2014 і 2024 роками виросла з 30,1° до 32°. 

Такий стан речей провокує потужні міграційні процеси. Раніше в 90% випадків люди емігрували з рідних країн саме через бідність та голод, а також через супутні їм  переслідування й епідемії. Зараз статистика змінилася: у 60% причина виїхати полягає у привабливості розвинених країн. Про бідність та еміграцію в Україні можна почитати в статті «Кровотеча» у співавторстві Юлії Мостової та Сергія Рахманіна.

Джерело