Погане харчування швидко погіршує пам’ять – дослідження UNC показало вплив жирів на мозок – новини науки

Дослідження показало, що жирна їжа порушує роботу клітин мозку, але це можна виправити.

Вживання висококалорійної їжі з великим вмістом жирів може негативно впливати не лише на вагу, а й на когнітивні функції. Нове дослідження Медичної школи Університету Північної Кароліни (UNC) виявило, що кілька днів на такій “дієті” достатньо, щоб перепрограмувати клітини пам’яті у мозку, погіршивши здатність формувати нові спогади.

Вчені встановили, що ключову роль відіграють інтернейрони холецистокініну (CCK) у гіпокампі — центрі пам’яті мозку. У нормі вони стримують надмірну активність пірамідних нейронів, які відповідають за кодування спогадів. Однак жирна дієта змушує ці клітини працювати в режимі перевантаження, що призводить до дезорганізації обробки інформації та блокує формування нових спогадів.

У ході експериментів, результати яких опубліковані в журналі Neuron, мишей годували їжею з високим вмістом жиру протягом чотирьох днів. Цей період виявився достатнім, щоб знизити доступність глюкози у мозку — основного джерела енергії для нейронів. Результатом стало посилення активності інтернейронів CCK та погіршення результатів тестів на пам’ять, навіть без збільшення ваги чи розвитку діабету.

Дослідники також виявили, що ключову роль у процесі відіграє білок піруваткіназа M2 (PKM2). За нормальних умов він регулює використання глюкози клітинами мозку, проте при її нестачі призводить до гіперактивності інтернейронів CCK. Дослідники припускають, що постійне споживання їжі з високим вмістом насичених жирів може також підвищувати ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера.

Водночас вчені зазначили, що зміни у мозку можуть бути оборотними. Відновлення рівня глюкози нормалізувало роботу клітин, а короткочасне періодичне голодування допомогло відновити баланс. Це свідчить, що ранні втручання, включаючи зміну харчування або медикаментозні методи, можуть захистити пам’ять від негативних наслідків нездорової дієти.

“Найбільше нас здивувало те, наскільки швидко змінюється активність інтернейронів у відповідь на нестачу глюкози, і як цього достатньо, щоб погіршити пам’ять”, — зазначив провідний автор дослідження Хуан Сонг, професор фармакології UNC. 

Сонг підкреслив, що стратегія поєднання догляду за тілом і мозком може допомогти знизити тягар хвороб, пов’язаних із порушеннями обміну речовин. В майбутньому вчені планують точніше дослідити, чи подібні механізми працюють у людей і чи може вживання великої кількості жирної їжі підвищувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Відомо, що деменція є порушенням роботи мозку. Хвороба спричиняє погіршення пам’яті та мислення й пов’язана з низкою факторів ризику, на які можна впливати. Згідно з рекомендаціями Центру громадського здоров’я, для профілактики цього синдрому необхідно вести здоровий спосіб життя, що включає збалансоване харчування, фізичні та розумові вправи, а також відмову від шкідливих звичок.

Джерело