Оброблене м’ясо не має безпечної дози — попередження науковців

Оброблене м’ясо не має безпечної дози — попередження науковців 1 Обробленим м’ясом є бекон, ковбаси, сосиски, шинка, салямі, в’ялена яловичина та все, що має підсилювачі смаку й різні консерванти. 

Американські вчені провели масштабний аналіз понад 70 попередніх досліджень з участю кількох мільйонів людей, щоб з’ясувати, чи існує все-таки безпечний рівень споживання обробленого м’яса. Вони порівнювали ефекти оброблених м’ясних продуктів разом із підсолодженими напоями та трансжирами на розвиток діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця і колоректального раку. Встановлено, що саме оброблене м’ясо виявилося найбільш шкідливим: навіть невелика кількість щодня підвищувала ризик, передає ScienceAlert.

Команда з Вашингтонського університету у Сіетлі зазначає: “Монотонне зростання ризику зі збільшенням споживання обробленого м’яса свідчить, що не існує “безпечної” дози”. Попри те, що аналіз базується на самозвітних харчових звичках, які можуть бути неточними, та не доводять прямого причинно-наслідкового зв’язку, вони мають вагу завдяки консервативній методології, а саме тягаря доказування, та великому охопленню даних. Це може означати, що знайдені ризики, ймовірно, є заниженими.

“Звичне споживання навіть невеликої кількості обробленого м’яса, солодких напоїв і трансжирів пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця та колоректального раку”, – пояснив CNN біолог-нутриціолог Демевоз Хайле.

До прикладу, щоденне вживання одного хот‑дога асоціюється з принаймні 11 % зростанням ризику діабету 2 типу та 7 % — колоректального раку у порівнянні з повною відмовою. Аналогічно, щоденна пляшка солодкої газованої води підвищує ризик діабету на 8%, а серцевих хвороб – на 2%. Трансжири додають ще 3 % ризику серцево-судинних захворювань.

Вчені наголошують, що дані мають пряме практичне значення: “Ця інформація надає критично важливі дані для фахівців, відповідальних за дієтичні рекомендації та ініціативи зі зниження споживання оброблених продуктів”. Водночас автори визнають, що хоча ультраоброблена їжа має більший термін придатності та є більш доступною, найкращою стратегією для здоров’я все-таки буде максимальна відмова від неї, особливо від обробленого м’яса, йдеться в публікації журналу Nature Medicine.

Трансжири, що містяться у фастфуді можуть значно підвищувати ризик інфаркту, інсульту, діабету та навіть хвороби Альцгеймера. Детальніше про їх небезпеку та як себе убезпечити читайте за посиланням.

Джерело