Лише 1% людства харчується правильно – глобальний звіт EAT-Lancet попереджає про загрозу здоров’ю та екології – новини науки

Лише 1% людства харчується правильно - глобальний звіт EAT-Lancet попереджає про загрозу здоров’ю та екології - новини науки 1 Перехід на збалансовану дієту може запобігти 15 мільйонам смертей і скоротити викиди на 20%.

Менше ніж 1% людей у світі дотримуються харчування, яке одночасно корисне для здоров’я та планети. Про це йдеться у масштабному звіті EAT-Lancet Commission 2025, що аналізує вплив глобальної продовольчої системи на довкілля та життя людей, передає Science Focus.

Автори звіту, серед яких дієтологи, кліматологи, економісти, лікарі та аграрії з понад 35 країн, дійшли висновку, що сучасне виробництво їжі ставить під загрозу п’ять ключових систем Землі. Зокрема клімат, землю, воду, колообіг азоту та фосфору, а також чистоту довкілля, включно з наслідками від пестицидів і мікропластику.

Співавтор звіту, директор Потсдамського інституту дослідження впливу клімату Йоган Рокстрем, наголосив, що “докази незаперечні”. Трансформація глобальної продовольчої системи є не лише можливою, а й необхідною для справедливого та безпечного майбутнього.

Окремий розділ звіту присвячено проблемі нерівності. Згідно з підрахунками, 30% найбагатших людей спричиняють понад 70% негативного екологічного впливу, пов’язаного з харчуванням. 

“Ті, хто споживає надмірно і нездорово, фактично порушують право інших на безпечне довкілля”, — зазначив ДеКлерк.

Дослідники закликають уряди до негайних дій. Вони пропонують реформувати системи харчування, підтримувати доступу до якісних продуктів і стимулювати перехід до стійких продовольчих практик.

“Цей звіт — не про заборони, а про можливості, — підсумував ДеКлерк, — Він показує, що змінивши те, що ми їмо, ми можемо водночас покращити здоров’я людей і відновити планету. Це привід не для тривоги, а для дії — і для святкування”.

Нове дослідження Медичної школи Університету Північної Кароліни виявило, що вживання високожирної їжі протягом лише кількох днів може погіршити когнітивні функції, порушуючи здатність мозку формувати нові спогади. Вчені встановили, що жирна дієта спричиняє нестачу глюкози в мозку, що призводить до перевантаження інтернейронів у гіпокампі — центрі пам’яті. Важливо, що ці негативні зміни в роботі клітин мозку можуть бути оборотними за допомогою відновлення балансу глюкози, зокрема через зміну харчування.

Джерело

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете.ПрийнятиДетальніше

Політика конфіденційності