Вживання кави може мати захисний ефект для людей із нерегулярним серцебиттям, пише The Guardian. Про це свідчать результати нового клінічного дослідження, опублікованого в журналі Американської медичної асоціації (Journal of the American Medical Association, JAMA) та представленого на конференції Американської асоціації серця в Новому Орлеані.
Дослідження під назвою “Чи запобігає виключення кави фібриляції?” (Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation) охопило 200 пацієнтів зі стійкими порушеннями серцевого ритму. Результати показали, що ризик рецидиву фібриляції передсердь був значно нижчим серед тих, хто споживав каву, — 47% проти 64% у групі, яка повністю утримувалася від напою.
У випробуванні брали участь літні люди зі США, Канади та Австралії, які регулярно вживали каву протягом останніх п’яти років. Протягом шестимісячного дослідження, учасників випадково розподілили на дві групи: тих, хто обмежував споживання кофеїну, та тих, хто щодня випивав принаймні одну чашку кави. Для відстеження результатів використовували електрокардіограми та портативні монітори.
Згідно з висновками, учасники, які продовжували пити каву, мали на 17% меншу ймовірність повторного розвитку нерегулярного серцебиття протягом періоду спостереження. Крім того, перший випадок рецидиву у них фіксувався пізніше, ніж у тих, хто відмовився від кофеїну.
“Результати демонструють, наскільки захисною може бути кофеїнова кава для запобігання фібриляції передсердь”, — заявив у коментарі NBC News керівник дослідження, доктор Грегорі Маркус, кардіолог і професор Каліфорнійського університету в Сан-Франциско.
Попри позитивні висновки, дослідники вказують на певні обмеження. Зокрема, не враховувалася кількість кофеїну з інших джерел — наприклад, чаю чи енергетичних напоїв. Також не проводилося окреме оцінювання впливу фізичної активності чи дієти учасників.
Кардіолог Йоганна Контрерас з нью-йоркської лікарні Mount Sinai Fuster Heart Hospital зазначила, що ці результати “показують, що ви можете випити чашку кави вранці і бути в порядку, якщо у вас фібриляція передсердь”. Вона додала, що головний висновок дослідження полягає в тому, що пацієнти з фібриляцією передсердь можуть безпечно вживати помірну кількість кави. Водночас у цьому висновку не було прямої заяви про те, що напій має захисні властивості для серця.
За оцінками експертів, понад 10 мільйонів американців мають діагноз фібриляції передсердь — стан, що може спричиняти нерегулярне серцебиття, утворення тромбів, серцеву недостатність та інсульти. Нові результати ставлять під сумнів традиційні поради повністю відмовитися від кави при аритміях і можуть стати підґрунтям для перегляду підходів до лікування пацієнтів із цим захворюванням.
Різка відмова від щоденного споживання понад 200 міліграмів кофеїну, приблизно двох чашок кави, викликає абстинентний головний біль, який може бути надзвичайно інтенсивним, іноді нагадуючи мігрень, та тривати до тижня. Неврологи говорять, що це може відбуватися через раптове розширення судин мозку, яке відбувається після зникнення судинозвужувального ефекту кофеїну, або через накопичення аденозину — молекули, яку кофеїн раніше блокував.