Чому міленіали часто хворіють на рак – учені назвали основні причини розвитку хвороби у покоління Y

Серед міленіалів дедалі частіше спостерігаються випадки небезпечних і серйозних захворювань, які зазвичай пов’язують зі старшим віком. Наприклад, діабет, гіпертонія або навіть рак. Тепер учені розповіли, чому так відбувається, повідомляє Science Alert.
Міленіали — люди, що народилися в період з 1981 по 1995 рік, — перше покоління, схильне до більшого ризику розвитку пухлин, ніж їхні батьки. У період з 1990 по 2019 рік кількість випадків раннього раку серед людей молодше 50 років у всьому світі збільшилася на 79%, а смертність — на 28%.
80% випадків раку є “спорадичними”. Це означає, що вони спричинені не генетичними мутаціями, а зовнішніми чинниками, які впливають на ДНК. До них належать харчування, чистота повітря, а також рівень фізичного навантаження, стресу та впливу шкідливих речовин.
Тобто, найбільш важливими є чинники способу життя. А ми знаємо, що стиль життя сучасних людей відрізняється від того, як жили наші бабусі та дідусі.
Одним із головних чинників “нової епідемії” є дієта. Кількість випадків дитячого ожиріння почала стрімко зростати в 1980-х роках. За даними ВООЗ, у 2022 році понад 390 мільйонів дітей і підлітків віком від 5 до 19 років мали надмірну вагу, 160 мільйонів із них страждали на ожиріння.
І це не просто питання естетики. Такі стани пов’язані з інсулінорезистентністю, хронічним запаленням і генетичними змінами. І наслідки дитячого ожиріння не минають із віком.
За даними Фонду боротьби з раком товстої кишки, метааналіз, у якому взяли участь понад 4,7 мільйона людей, показав, що люди з високим індексом маси тіла (ІМТ) у молодості схильні до більшого ризику розвитку колоректального раку в дорослому віці: на 39% вищий у чоловіків та на 19% вищий у жінок, порівнюючи з тими, хто в дитинстві мав здоровий ІМТ.
Крім того, харчування впливає на мікробіом кишечника людини. Відомо, що раціон харчування, багатий ультра-обробленими продуктами, знижує різноманітність бактерій і збільшує частку штамів, що продукують прозапальні метаболіти. Це сприяє розвитку шлунково-кишкових захворювань, таких як синдром подразненого кишечника.
Ще одним важливим чинником розвитку захворювання є вживання алкоголю. Упродовж років вважалося, що келих вина може якимось чином “поправить здоров’я”, але останні дослідження показують, що немає безпечної для організму дози алкоголю. Це відбувається тому, що організм перетворює етанол на ацетальдегід — з’єднання, яке пошкоджує ДНК.
Ба більше, моделі споживання різняться між поколіннями. У той час як представники покоління бумерів (народжені між 1946 і 1964 роками) п’ють більше щодня, міленіали, як правило, п’ють рідше, але частіше зловживають. Крім того, недавнє дослідження Environmental Science & Technology показало, що багато сортів пива містять перфторалкільні речовини (ПФАР). Ці хімічні речовини, також відомі як “вічні хімікати”, пов’язані з вищим рівнем захворюваності на рак яєчок і нирок.
Дослідження також показали, що міленіали сплять на 30-45 хвилин менше за ніч, ніж бумери. Хронічне недосипання не тільки погіршує відновлення ДНК, а й знижує захисну дію мелатоніну проти раку. Крім того, порушення циркадних ритмів впливає на експресію генів, які відіграють ключову роль у відновленні ДНК.
Крім того, міленіали – покоління з, ймовірно, найвищим рівнем кортизолу, гормону стресу. І він не тільки провокує інсулінорезистентність, а й послаблює імунну систему. Дослідження показують, що хронічний стрес посилює запалення, перешкоджає захисним механізмам організму знищувати аномальні клітини і може навіть “пробуджувати” сплячі пухлинні клітини.
Раніше вчені запропонували новий спосіб м’якого лікування раку за допомогою світла.