Алергія на червоне м’ясо призвела до смерті чоловіка – що її спричинило

Він помер від анафілактичного шоку після того, як з’їв гамбургер.

Учені зареєстрували в США першу підтверджену смерть від алергії на м’ясо, пов’язану з укусом кліща, повідомляє Science Alert.

47-річний чоловік із Нью-Джерсі почувався дуже погано через чотири години після того, як з’їв стейк на сімейній подорожі з наметами. Наступного ранку йому стало легше. Але через кілька тижнів він помер від анафілактичного шоку після того, як з’їв гамбургер.

Посмертний аналіз крові показав, що він був загалом здоровий, але страждав від серйозної алергії на червоне м’ясо. Вона з’явилася після укусу кліща-зірки (Amblyomma americanum).

“Важливо, щоб і лікарі, і пацієнти, які проживають у районах країни, де поширені кліщі-зірки, знали про ризик сенсибілізації. Якщо в них виникають несподівані напади сильного болю в животі, що виникають через кілька годин після вживання м’яса ссавців, їх слід обстежити на можливу сенсибілізацію до олігосахариду альфа-гал”, – заявив алерголог Томас Платтс-Міллс з Університету Вірджинії.

Альфа-гал – це цукор, який зазвичай міститься в клітинних мембранах багатьох ссавців, але не в людини. Якщо укус кліща призводить до потрапляння альфа-гал безпосередньо в кровотік, організм виробляє імунну відповідь, виробляючи антитіла, націлені на цей цукор. Ці антитіла, готові до швидкої дії, можуть спричинити алергічну реакцію на альфа-гал під час наступної зустрічі з ним, наприклад, під час вживання яловичини, баранини, свинини, молока або сиру.

Симптоми синдрому альфа-гал включають висип, чхання, нежить, головні болі, болі в животі, діарею, непритомність, нудоту, блювоту і набрякання губ, горла, язика або повік.

Вчені довгий час вважали, що імунна відповідь на альфа-гал може призвести до летального результату. Тепер вони отримали підтвердження цього. Дружина покійного чоловіка провела додаткові дослідження після того, як початковий розтин не дозволив з’ясувати, від чого він помер.

Команда Платтс-Міллса виявила, що рівень триптази в чоловіка – маркер анафілактичних реакцій – перевищив 2000 нанограмів на мілілітр, що відповідає найвищим зареєстрованим показникам у випадках фатального анафілактичного шоку.

Алергію на червоне м’ясо можуть спричиняти також укуси кліщів, які поширені в Австралії, деяких регіонах Європи та Азії.

Раніше вчені з’ясували, що вірус папіломи людини може бути набагато небезпечнішим, ніж вважалося до цього. Передбачалося, що вірус, відомий як бета-ВПЛ, у рідкісних випадках викликає рак шкіри, посилюючи дію ультрафіолету. Але нове дослідження показало, що він може захоплювати клітини шкіри і безпосередньо викликати розвиток раку.

США