Листя столового буряка – це не відходи, а цінний харчовий продукт. У ньому міститься велика кількість вітамінів A, C, K, а також залізо, кальцій і антиоксиданти.
Чим корисне
Листя буряка часто називають гичка або бадилля, яке:
- містить багато вітамінів – A, C, K, а також фолієву кислоту, кальцій, магній, залізо
- багате на антиоксиданти – корисно для імунітету, серця та шкіри
- добре впливає на травлення, бо має багато клітковини
Як його їдять:
- додають у супи (наприклад, борщ або зелений борщ)
- готують овочеві рагу
- тушкують або смажать з часником та олією
- використовують як начинку для пирогів
- додають у салати
Однак, як і шпинат, бурякове бадилля містить щавлеву кислоту, тому людям з проблемами з нирками або сечокам’яною хворобою варто вживати його з обережністю.
У 100 г сирого листя буряка в середньому міститься:
- калорії – 17 ккал
- білки – 1,5 г
- жири – 0,20 г
- вуглеводи – 3,63 г
- цукри – 0,50 г
- харчові волокна – 3,7 г
- натрій – 43 мг
Яке листя можна їсти
Їстівним вважається таке листя буряка:
- молоде листя столового буряка (червоного) – ніжне, смачне, ідеальне для салатів
- листя мангольду – спеціально вирощується для споживання, часто навіть без коренеплоду
- цукровий буряк – листя їстівне, але менш смачне, іноді з гіркуватістю
Дієтолог Кейтлін Хіпплі розповіла, що швейцарський мангольд містить велику кількість фітонутрієнтів, включаючи бета-каротин, лютеїн, беталаїни та апігенін. Ці сполуки мають протизапальні та антимікробні властивості.
Вони також діють як антиоксиданти, тобто запобігають пошкодженню клітин, нейтралізуючи вільні радикали.
Мангольд також може похвалитися більшою кількістю вітаміну К на порцію, ніж інші листові овочі, такі як шпинат і капуста.
На що важливо звернути увагу:
- старе листя може бути тверде, волокнисте, з гіркотою
- оброблені хімікатами рослини- листя треба добре мити, краще не вживати сирим
- нітрати – буряк схильний накопичувати нітрати, зокрема в листі. Не рекомендується їсти у великих кількостях, особливо дітям чи при хворобах нирок
- оксалати – у буряковому листі є щавлева кислота. Людям з каменями в нирках слід обмежувати споживання
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.