Татар Бунар у Лондоні — український ресторан у топ-5 серпня за версією Bloomberg — новини культури
“Татар Бунар” Алекса Купера і Анни Андрієнко відзначили за якісну східноєвропейську кухню.
Bloomberg включив лондонський ресторан українського засновника до списку найкращих закладів серпня у рубриці Five Top Tables. У публікації видання схарактеризувало “Татар Бунар” як місце з автентичною східноєвропейською кухнею, де зручно поїсти без попереднього бронювання.
Ресторан “Татар Бунар”, заснований українцями Алексом Купером і Анною Андрієнко, увійшов до топп’ятірки серпня за версією Bloomberg. Видання високо оцінило поєднання зручного розташування, доступності й гастрономічної автентичності закладу. Він розміщений у районі Шордітч, за кілька кварталів від станції Old Street, і, як зазначено в матеріалі, зазвичай не потребує попереднього резервування.
Bloomberg описав ресторан як “доволі просторий”, із декількома залами й великим спільним столом, придатним для різного формату відвідувань. У центрі уваги – традиційна східноєвропейська кухня, адаптована до сучасного ресторанного формату. Деякі страви з меню “Татар Бунар”:
- сільський хліб з цибулею та соняшниковою олією або з лардо (салом у спеціях);
- мариновані чері-помідори з йогуртом – страва, яку в меню називають найкращою;
- вареники з капустою, подані з копченими вершками;
- карамелізована курка на шпажці, глазурована чорним часником.
Окремо відзначено інтер’єр з українським акцентом – усі тарілки, чашки та глечики виготовлені вручну майстринею Світланою Шоломіцькою. Їх можна буде придбати після запуску сайту закладу.
Переглянути цей допис в Instagram
У дописі на сторінці ресторану в Instagram розповіли, що назва закладу походить від рідного міста ресторатора Алекса Купера Татарбунари на Одещині. У дописі йдеться, що “Татар Бунар – це спроба об’єднати сімейні рецепти, смаки молодості та захопливий зовнішній вплив”. Саме так сформувалась концепція закладу, яка ґрунтується на ідеї “сміливого переосмислення традицій”. У філософії бренду – погляд у глибину автентичності, мов у “холодний колодязь”, що дає змогу побачити справжнє обличчя культури.
Переглянути цей допис в Instagram
Ресторан відкрився 9 квітня 2025 року, і став першим міжнародним проєктом Купера. В Україні підприємець відомий як співвласник Kyiv Food Market, а також закладів “Молодість” і Shalom. На сьогодні його мережа налічує 13 ресторанів в Україні та Великій Британії.
Разом з “Татаром Бунаром”, до списку найкращих ресторанних відкриттів Лондона також увійшли:
- Lupa – італійський ресторан від актора “Білого лотоса” Тео Джеймса з класичними римськими стравами, де Bloomberg окремо радить скуштувати пасту;
- Ibai – місце для ділових обідів, де зіркою є преміальна галісійська яловичина;
- Kricket – індійсько-британський ф’южн-заклад з демократичним меню;
- Koya Ko – новий заклад “спеціалістів удону” з широким асортиментом страв японської кухні.
Рубрика Five Top Tables, в межах якої формується список, є новим форматом Bloomberg. Щомісяця пропонуватиметься п’ять перевірених ресторанів у ключових світових містах – не лише преміальні локації, а й цікаві відкриття, зручні місця для зустрічей, або просто якісні й водночас доступні за ціною ресторани.
Нагадаємо, що результати опитування у Великій Британії показали, що покоління Z активно змінює кулінарну культуру – з раціону зникають продукти, звичні для старших поколінь. Найменш популярними серед молоді виявились печінка, анчоуси, чорний пудинг і навіть креветки. Експерти вважають, що нові гастрономічні вподобання можуть суттєво вплинути на збереження традиційної кухні та майбутнє ресторанного бізнесу.