Агенція “Державний оператор тилу” (DOT) Міністерства оборони України, що забезпечує потреби Збройних сил, впровадило спеціальні QR-коди – для збору зворотного зв’язку від військових щодо сухпайків.
Де знайти QR-код і як залишити відгук
У Міноборони розповіли, що DOT впровадив QR-коди для збору зворотного зв’язку від військовослужбовців безпосередньо на сухпайках.
Для того, щоб залишити відгук, необхідно скористатись QR-кодом, який розміщено на упаковці:
- індивідуальних раціонів ДПНП (добовий польовий набір продуктів);
- індивідуальних раціонів ДПНП-П (добовий польовий набір продуктів посилений).
Варто зазначити, що раціон ДПНП видається військовим у разі неможливості готувати гарячі страви із продуктів за основною нормою харчування.
Це стосується тих військовослужбовців, які перебувають в польових умовах, на навчаннях, беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі збройній агресії РФ та під час прямування до пунктів призначення.
До складу раціону ДПНП входять готові до вживання перші, другі та м’ясні страви в реторт-упаковці.
“Сухпайки з QR-кодом вже постачаються у військові частини. Зараз триває перший етап збору та опрацювання даних, тож всі військові, які вже отримали сухпаї з QR-кодом, можуть долучитись до опитування“, – повідомили в МОУ.
Яку інформацію збирає опитування й навіщо
Українцям розповіли, що починаючи з жовтня 2025 року, нанесення QR-коду на пакування є обов’язковою вимогою для всіх виробників сухпайків.
“Даний інструмент є частиною стратегії “Державного оператора тилу” Міноборони України, спрямованої на постійне вдосконалення системи забезпечення на основі реального досвіду військових”, – пояснили у міністерстві.
Зазначається, що через опитування збирається інформація:
- про рівень задоволеності сухпайками (окремими стравами, пакуванням);
- про загальні враження.
Уточнюється, що форма опитування містить як закриті питання – з оцінкою, так і відкриті – щоб військові могли описати, що саме їм не подобається та які зміни вони хотіли б бачити.
Наголошується, що аналіз такої інформації допоможе виявити ключові запити військових щодо:
- смакових характеристик;
- зручності упаковки;
- балансу страв у раціонах.
“Ці дані будуть використані при прийнятті рішень щодо вдосконалення раціонів”, – підсумували в МОУ.