У Києві зараз спостерігається хвиля закриття ресторанів, причому зачинаються не лише нові заклади, а й ті, які успішно працювали багато років.
За її словами, головна причина – економічна ситуація та падіння платоспроможності населення. Люди стали рідше відвідувати заклади і витрачають менше грошей, тож навіть ресторани з високою якістю обслуговування та їжі часто не виходять на самоокупність.
Насонова зазначає, що з кожних десяти відкритих закладів лише два можна вважати дійсно успішними, ще п’ять працюють із невеликим прибутком, а решта – збиткові або скоро закриються. За її прогнозом, до кінця року в Києві може закритися близько 20% ресторанів.
“Раніше, до пандемії та війни, на ринку місця вистачало всім. Зараз виживають лише ті два успішні заклади, інші працюють або в нуль, або зачиняються”, – підкреслила експерт.
Власники, за її словами, намагалися втримати бізнес у кризові роки, але у багатьох ситуація стала критичною: після розрахунків із персоналом і постачальниками нічого не залишається для власника.