У Києві цього року почалася хвиля закриття ресторанів, яка торкнулася навіть відомих закладів із постійною аудиторією. Кризова тенденція почалася наприкінці минулого і на початку цього року.
“Це літо для більшості рестораторів пройшло дуже погано. Постійні обстріли, психологічний стан людей, економія грошей – усе це вплинуло. Додатково заклади витрачають великі кошти на підвищення зарплат персоналу та на продукти, ціни на меню не можна сильно підвищувати, бо люди перестануть ходити”, – пояснила Насонова.
Експерт прогнозує, що до кінця року до 20% ресторанів у Києві можуть закритися через економічну стагнацію та зростання витрат. За її словами, ринок залишиться, але закриються як нові невдалі заклади, так і ті, що працювали довгі роки, але зараз ледь виживають.
“З десяти закладів залишаться умовно два успішних, ще 3-4 працюватимуть “в нуль”. Решта будуть приймати рішення про згортання бізнесу. Проте ситуація може швидко змінитися – достатньо новин про стабілізацію фронту або можливий мир”, – додала Насонова.
Вона також радить киянам підтримувати улюблені заклади.
“Якщо є заклад, який вам подобається, сходіть туди, запросіть друзів. Можливо, ваш візит допоможе йому залишитися на ринку”, – говорить експертка.