Отруєння в ресторані Кацуріна – фахівці виявили низку порушень
У львівському ресторані “Китайський привіт”, де масово отруїлися відвідувачі, виявили низку порушень санітарних норм. Зокрема, у закладі неправильно зберігали продукти та кухонний інвентар.
Як повідомляється, станом на 22 липня у Львові госпіталізовані 76 людей, які відвідували ресторан “Китайський привіт”. У 25 пацієнтів та одного працівника ресторану діагностували сальмонельоз.
У ході епідеміологічного розслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили низку порушень чинного законодавства, зокрема:
- порушення правил миття інвентарю: інвентар кондитерського цеху мився разом з інвентарем м’ясного та овочевого цехів у підвальному приміщенні;
- неправильне зберігання кухонного інвентарю: відсутні спеціальні ємності з кришками для зберігання вимитого обладнання;
- порушення в організації зберігання продуктів: сипучі продукти зберігались у коридорі підвального поверху, порушено товарне сусідство у холодильному обладнанні;
- неорганізоване зберігання прибирального інвентарю та відсутність належного маркування;
- відсутній контроль температурних режимів зберігання продуктів – відповідні чек-листи та журнали не надані.
У ході перевірки виявлено, що лише 7 із 23 працівників ресторану мали медичні книжки. 16 працівників, які не надали документів, рекомендовано не допускати до роботи та направлено до сімейного лікаря для проходження обстеження й лікування.
Наразі продовжуються дослідження зразків їжі, змивів з поверхонь обладнання та проб води. При вірусологічному досліджені проб води вірусів гепатиту А, ротавірусів, ентеровірусів та аденовірусів не виявлено.
Також перевірено м’ясо птиці та яйця, які використовували в ресторані:
- м’ясо курятини відповідає всім нормам безпечності, зокрема за рівнем радіації, мікробіологією та вмістом хімічних речовин;
- яйця також безпечні та відповідають вимогам щодо якості та безпечності.