Новорічний стіл 2026 коштуватиме українцям 3980 гривень – які ціни на продукти
У скільки обійдеться новорічний стіл 2026 (фото: Freepik)
Цьогоріч українська родини з 4-х осіб в середньому витратить на новорічний стіл близько 3980 гривень. Це на 10,7% дорожче, ніж торік. Святковий стіл із делікатесами обійдеться у 4 793 гривні.
Салат олів’є подорожчав, овочі подешевшали
Розрахунок вартості новорічного столу 2026 зробили в Інституті аграрної економіки на основі середніх цін у супермаркетах України в середині грудня.
“Зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими втратами в економіці, скороченням виробництва та дефіцитом продукції”, – пояснив директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.
Салат олів’є (3 кг продуктів) цьогоріч коштуватиме 406,87 грн (+5,8%). Найдорожчий інгредієнт – ковбаса, 180 гривень за 0,5 кг (+12,5%). Водночас значно подешевшали овочі:
- картопля – 8,50 гривні за 580 г (- 57,6%);
- морква – 3,18 гривні за 280 г (- 62,3%);
- цибуля – 1,75 грн за 230 г (- 58%).
Додамо, що олів’є у “Мегамаркеті” продають за 365,10 гривні за 1 кілограм, у “Сільпо” – 239,3 гривні, у “Новусі” – 299 гривень, в “Ашані” – 369 гривень.
Ціна на олів’є у “Мегамаркеті” (скриншот)
Приготування салату “Оселедець під шубою” вдома (1,570 кг продуктів) обійдеться у 174,83 гривні, лише на 4% дорожче ніж торік. Основна частина витрат – філе оселедця (135 гривень за 0,5 кг, +13,4%), майонез – 29,82 гривні.
В “Ашані” зараз цей салат продають за 299 гривень за 1 кілограм, в “Сільпо” – 289 гривень, у “Новусі” – 269 гривень, у “Мегамаркеті” – 365 гривень.
М’ясо, риба, молочні продукти та делікатеси
За підрахунками Інституту аграрної економіки, вартість м’ясних продуктів зросла на 23%:
- 1 кг філе курячого – 244 гривні (+40%);
- кілограм свинини – 339 гривні (+15%).
Молочні продукти також подорожчали:
- твердий сир (300 г) – 176 гривні (+19%);
- масло (200 г) – 118 гривні (+14%).
Ціни на м’ясні продукти у “Сільпо” (скриншот)
Делікатеси збільшують витрати ще на 813 гривень: 100 г червоної ікри – 469 гривень, 180 г червоної риби – 344 гривень.
Ціни на рибу, за даними Мінфіну:
- короп живий 1 кг – 183,50 гривні;
- короп патраний 1 кг – 236,33 гривні;
- оселедець слабосолоний 1 кг – 207,50 гривні;
- скумбрія свіжеморожена 1 кг – 254,63 гривні.
Ціни на червону ікру в Україні (скриншот)
Овочі та фрукти: зниження цін компенсує подорожчання столу
Завдяки рекордному врожаю овочів їхня вартість знизилася. 2 кг картоплі – 29 гривень (- 58%), морква та буряк подешевшали більш ніж удвічі. Фрукти коштуватимуть близько 200 гривень, що на 22% менше, ніж торік.
Ціни на фрукти:
- апельсини 1 кг – 72,90 гривні;
- апельсини Єгипет 1 кг – 67,08 гривні;
- апельсини преміум 1 кг – 64,99 гривні;
- банани 1 кг – 62,40 гривні;
- виноград 1 кг – 201,17 гривні;
- лимони 1 кг – 113,32 гривні;
- мандарини 1 кг – 65,00 гривні;
- мандарини Іспанія 1 кг – 129,90 гривні;
- мандарини-клементин 1 кг – 74,90 гривні;
- яблука українські 1 кг – 32,75 гривні;
- яблука Айдаред 1 кг – 46,20 гривні;
- ананас – 105-159 гривень за штуку (середній розмір);
- ківі – 90-120 гривень за звичайний сорт, Голд – 180-400 гривень за 1 кг.
Ціни на фрукти у мережі “Ашан” за 100 грамів (скриншот)
Напої, хліб та солодощі
Середні ціни в Україні, станом на середину грудня: батон білого хліба – 35 гривень (+25%), шоколадні цукерки – 326 гривень за 1 кг (+16%). Безалкогольні напої подорожчали на 34%, сік “Наш Сік” – 61,90 гривень (+57%), “Кока-кола” – 60,80 гривні (+26%).
Ціни на алкоголь:
- пляшка шампанського (ігристого вина) “Артемівське” (0,75 л) – 239 гривні;
- вино Vardiani Піросмані червоне 750 мл – 98,73 гривні;
- горілка Хлібний Дар Класична 500 мл – 125,50 гривні;
- бренді “Шабо” – 278 гривень.
Акційні ціни на шампанське (ігристе вино) “Артемівське” в Україні (скриншот)
Економія та реалії святкування
“Зростання порівняно з минулим роком на 10,7% свідчить про збільшення витрат українців на продукти, що особливо відчутно на тлі економічних труднощів. Більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів”, – підсумував Юрій Лупенко.
За його словами, навіть у складних умовах аграріям вдалося зібрати рекордний врожай овочів, що допомогло стабілізувати ціни на деякі продукти. Проте вплив війни та високі тарифи на енергоносії залишаються ключовими факторами подорожчання новорічного столу.