Новий рік 2025 в Україні святкують за столом – як правильно обирати і зберігати продукти, страви

Новорічний святковий стіл має бути не тільки смачним, але й безпечним (фото: freepik.com)

Новорічні свята у більшості українських родин проходять за столом із різними стравами, тож громадянам нагадали прості правила, які убезпечать дітей і дорослих від неприємних “сюрпризів” і харчових отруєнь.

Як правильно обирати й зберігати продукти

У Держпродспоживслужбі розповіли, що під час закупів і підготовки до свят (як і в будь-які інші дні) обирати, купувати й використовувати потрібно тільки безпечні харчові продукти:

  • робити закупи тільки у спеціально призначених для цього місцях (у торговельних закладах та на агро-продовольчих ринках)
  • під час вибору – уважно вивчати обов’язкову інформацію про товар на маркуванні
  • ні в якому разі не вживати продукти після закінчення терміну їх придатності

Тим часом перше правило під час приготування будь-якого святкового столу – дотримуватись чистоти.

“Перед приготуванням їжі ретельно вимийте руки, продукти та всі поверхні, на яких будете готувати”, – пояснили громадянам.

Крім того, українцям радять:

  • відокремлювати сире м’ясо, птицю й морські продукти від готової їжі та страв
  • користуватись окремим кухонним приладдям (ножами та дошками) для обробки сирих продуктів
  • зберігати продукти у закритому посуді – щоб уникнути контакту між сирими та готовими харчовими продуктами
  • не розміщувати у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами

Для того, щоб уберегти здоров’я й уникнути отруєнь, у Держпродспоживслужбі дали також низку базових порад – як зберігати продукти (готові страви) належним чином:

  • не залишати приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години
  • охолоджувати без затримки усі приготовлені страви та продукти, які швидко псуються (рекомендована температура +4 градуси за Цельсієм і нижче)
  • тримати приготовлені продукти гарячими до подачі на стіл
  • не зберігати приготовлену їжу довго – навіть у холодильнику
  • тістечка та торти з кремом – зберігати в холодильнику (щоб уникнути псування)
  • не змішувати свіжоприготовлену їжу з залишками від попередніх страв – щоб уникнути зараження

“Будьте уважні та обережні, бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких”, – підсумували у держслужбі.

Правила безпечного святкового столу від Держпродспоживслужби (скриншот: facebook.com/spsa.gov.ua)

Джерело