Маркування заморожених продуктів – що має бути вказано на етикетці
Заморожені продукти стали невід’ємною частиною раціону більшості українців. На полицях магазинів можна знайти заморожені м’ясо, рибу, морепродукти, овочі, фрукти, а також різноманітні напівфабрикати. Однак важливо пам’ятати, що для таких товарів існують певні законодавчі вимоги щодо маркування.
Згідно зі статтею 6 Закону України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, на маркуванні заморожених продуктів повинна бути зазначена вся необхідна інформація для споживача. Стаття 17 цього ж Закону передбачає, якщо продукт покритий крижаною глазур’ю, на етикетці обов’язково має бути вказано загальний обсяг продукту (з урахуванням глазурі) та відсотковий вміст цієї глазурі.
Крім того, згідно з Гігієнічними вимогами до швидкозаморожених харчових продуктів, маркування таких товарів має містити:
- у назві харчового продукту має бути позначення “швидкозаморожений”,
- період зберігання для кінцевого споживача чи закладів громадського харчування,
- температуру зберігання або тип обладнання для цього,
- ідентифікаційний номер партії,
- попередження “Не заморожувати повторно після розморожування”.
Споживачам рекомендують бути уважними при покупці заморожених харчових продуктів, ретельно перевіряти інформацію на етикетках і купувати їх тільки в спеціально відведених для цього місцях, щоб гарантувати безпеку свого здоров’я та здоров’я близьких.