Маркування харчових продуктів – яка інформація має бути обов’язково вказана на етикетках
В Україні спрощено вимоги до маркування харчових продуктів у період воєнного стану. Однак є інформація, яка обов’язково має бути вказана на етикетках харчових продуктів.
У період дії воєнного стану в Україні діють спрощення для виробників харчових продуктів щодо маркування продукції. Це пов’язано з вимушеними змінами у рецептурах через дефіцит або відсутність необхідної сировини.
У березні 2022 року Кабінет Міністрів ухвалив Постанову №186 “Деякі питання маркування харчових продуктів в умовах воєнного стану”. Мета документа – забезпечити продовольчу безпеку країни та застосувати ризик-орієнтований підхід у здійсненні державного контролю за харчовими продуктами, кормами та іншими товарами.
Попри спрощення, обов’язковою інформацією на маркуванні харчової продукції залишаються:
- назва харчового продукту
- кількість продукту в установлених одиницях вимірювання
- мінімальний термін придатності або дата “вжити до”
- дані про алергени – інгредієнти або матеріали, що викликають алергічні реакції чи непереносимість