У львівському ресторані зафіксували спалах сальмонельозу. Після вживання десерту до лікарень звернулися майже 70 людей, серед них – діти.
Станом на ранок 18 липня до КНП ЛОР “Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня” із симптомами гострої кишкової інфекції госпіталізовано 70 осіб, серед яких 9 дітей.
Що передувало
За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що всі постраждалі 14-15 липня відвідували один із ресторанів китайської кухні в центрі Львова.
У хворих спостерігалися характерні симптоми:
- підвищення температури (до 39–40°C),
- нудота, блювання,
- діарея,
- біль у животі та загальна слабкість.
У двох випадках лабораторно підтверджено наявність Salmonella enteritidis – одного з небезпечних збудників харчових токсикоінфекцій.
Фахівці Львівського районного відділу Центру оперативно провели епідеміологічне розслідування та опитали всіх госпіталізованих і заповнили анкети. Після чого встановили, які продукти споживали потерпілі.
На основі цих даних складено карту харчування й встановлено, що всі хворі 70 осіб споживали десерт “Сінгапурський чізкейк”.
У рамках епідрозслідування також відібрано:
- 16 зразків харчових продуктів;
- 30 змивів із поверхонь у ресторані;
- 2 проби питної води для мікробіологічного аналізу;
- 1 пробу води для вірусологічного дослідження;
- обстежено персонал закладу.
Наразі джерело інфекції та фактори передачі встановлюються. Триває комплексна робота з локалізації та недопущення поширення захворюваності.
Рекомендації для українців
Обирайте лише перевірені заклади громадського харчування, а також звертайте увагу на чистоту приміщень, персоналу та умови зберігання продуктів.
Уникайте вживання продуктів, які мають сумнівний запах, смак або зберігалися за неналежної температури.
Завжди мийте руки з милом перед прийомом їжі, після відвідування туалету чи громадських місць.