Гострі кишкові інфекції у дітей і дорослих влітку передаються у воді і через їжу – як не хворіти
Деякі інфекційні захворювання влітку трапляються особливо часто (фото: Getty Images)
Міністерство охорони здоров’я нагадало українцям, що у теплу пору року деякі інфекційні захворювання трапляються особливо часто. Тож і дітям, і дорослим варто бути уважними – щоб залишатися влітку здоровими.
Які захворювання особливо поширені влітку
Українцям розповіли, що особливо часто у теплу пору року трапляються гострі кишкові інфекції (ГКІ).
“Це одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення – передусім у дітей”, – зауважили у міністерстві.
Уточнюється, що в цілому (від початку року) в Україні вже було зареєстровано 25 спалахів кишкових інфекцій:
- ГКІ встановленої та невстановленої етіології (12 спалахів);
- ротавірусного ентериту (8);
- сальмонельозу (4);
- харчового отруєння (1).
Захворіли при цьому 243 людини, із яких 195 – діти.
“За офіційною статистикою ЦГЗ, лише за перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій – це як поодинокі, так і групові випадки”, – повідомили громадянам.
Де інфекції ховаються найчастіше: шляхи зараження
Згідно з інформацією МОЗ, головні шляхи зараження ГКІ (особливо влітку):
- споживання неякісної їжі або води;
- купання у забруднених водоймах;
- недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту).
При цьому найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються:
- у сирому м’ясі;
- в яйцях;
- у непастеризованому молоці;
- у морепродуктах;
- у немитих овочах і фруктах.
“Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби – вони нерідко стають джерелом інфекції”, – розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.
Як уберегти від інфекцій себе та дітей: поради МОЗ
Для того, щоб уберегти себе та дітей від ГКІ, у МОЗ радять дотримуватися кількох простих правил профілактики:
- завжди мити руки з милом – після вулиці, туалету, перед їдою та приготуванням їжі;
- ретельно мити овочі та фрукти під проточною чистою водою;
- не вживати продукти, які зберігалися неналежно або прострочені;
- добре термічно обробляти м’ясо, рибу, яйця та інші продукти тваринного походження;
- слідкувати за чистотою кухонного приладдя та поверхонь;
- купатися тільки у дозволених і безпечних водоймах.
За яких симптомів варто звертатися до лікаря
Насамкінець у міністерстві нагадали, що найголовніше правило – вчасно звертатися до лікаря.
Робити це радять за таких симптомів:
- сухість у роті та горлі;
- підвищена температура, що супроводжується діареєю та блювотою;
- переймоподібні болі в животі;
- незначне сечовипускання або його відсутність.