Яблука, які традиційно вважалися найдоступнішим фруктом в Україні, цього року стали рекордно дорогими. Влітку вони були на 123% дорожчі, ніж торік. Після піку ціни трохи знизилися, але взимку чекає на нове подорожчання.
Чому яблука стали рекордно дорогими
Аналітик пояснює, що головна причина подорожчання – весняні заморозки, які суттєво зменшили врожай.
“Попри те, що яблука – традиційно “свій” фрукт, цьогоріч ціни на них стали надто високими. Через весняні заморозки урожай сильно впав, тож улітку ціни злетіли. У вересні, з початком масового збору, вони просіли до 45-60 грн/кг, а зараз осінні сорти можна знайти і по 20-30 грн”, – зазначає Гопка.
Що буде далі
За словами аналітика, далі ситуація зміниться: одразу після збору яблука найбільш доступні, але вже взимку можливе нове зростання цін.
“З настанням холодів і закладанням яблук на зберігання витрати зростають, тож узимку ціни можуть знову поповзти вгору”, – пояснює експерт.
Чи буде дефіцит
Попри менший урожай, дефіциту не прогнозують.
“Великі садівничі господарства покриють внутрішній попит і навіть продовжать експорт деяких сортів”, – додав Гопка.