Ботулізм зафіксували на Дніпропетровщині вперше цього року – деталі

Ботулізм зафіксували на Дніпропетровщині вперше цього року - деталі 1 Два випадки ботулізму виявили у Дніпрі (фото ілюстративне: Getty Images)

У Дніпрі сімейна пара заразилась ботулізмом, це перші випадки захворювання в області цьогоріч. Жінка зараз перебуває у важкому стані у реанімації, чоловік – помер.

  • Що відомо про випадки ботулізму
  • Чим небезпечна хвороба
  • Як розпізнати захворювання

Що відомо про випадки ботулізму

Сімейна пара 1964 року народження з’їла сушену непатрану річкову рибу (тарань). Жінку у важкому стані забрали у реанімацію 16 березня, вона перебуває на інтенсивній терапії. Чоловік звернувся за допомогою наступного дня, його госпіталізували, але на ранок він помер. В обох встановили діагноз “ботулізм”.

За цими випадками захворювання спеціалісти Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводять епідрозслідування.

Додамо, що торік у цьому регіоні зареєстрували 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі були пов’язані зі вживанням риби: в’яленої, копчено-сушеної, рибної консерви невідомого походження.

Чим небезпечна хвороба

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Їх спори присутні у ґрунті і можуть там існувати довгі роки.

Небезпеку становить саме ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Потрапляючи у шлунок людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом до головного і спинного мозку та викликає важкі наслідки.

Інфекція не передається від людини до людини. Хворий може становити небезпеку лише через виділення бактерій ботулізму з фекаліями.

Причиною ботулізму можуть стати продукти домашнього приготування/консервування: м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше заражаються через споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення.

Як розпізнати захворювання

Перші прояви захворювання найчастіше з’являються за 12-24 годин після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.

Симптоми ботулізму:

  • підвищена температура;
  • сухість у роті;
  • ускладнення ковтання;
  • невиразність мови;
  • двоїння в очах;
  • помутніння та опущення повік;
  • м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • нудота і блювання;
  • пронос, здуття живота і закреп;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При найменшій підозрі на ботулізм слід негайно звернутись до медиків. Лікування триває тижні, іноді й місяці. При відсутності медичної допомоги на 2-3 добу може настати смерть.

Слід уникати споживання консерви й риби, що зберігались не належним чином, або якість і технології приготування яких викликають у вас підозру.

Ботулізм зафіксували на Дніпропетровщині вперше цього року - деталі 2Симптоми хвороби (інфографіка ЦГЗ)

Джерело

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете.ПрийнятиДетальніше

Політика конфіденційності