Вершкове масло падає в ціні – що відбувається та чому
На ціни в Україні впливає європейський ринок.
Тренд щодо падіння цін на жирні молочні продукти збережеться до першої половини 2026 року. Ціни можуть впасти від існуючих на 30-35%. Причина – здешевлення молочки на європейському ринку. Про це заявила заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас, повідомляє пресслужба об’єднання.
«З кінця літа ціни на масло у світі знизилися на понад 30%. Українські експортери продавали цей продукт до ЄС минулого року по 7 євро за кілограм. Зараз ця вартість становить не вище 4,5 євро», — пояснила експертка.
Тому місцеві переробники переорієнтовуються на внутрішній ринок, і зниження цін на масло вже помітне. За прогнозами Жупінас, це триватиме в 2026 році, але переважно у вигляді акцій у мережах продажу: на 30-35% на полицях магазинів.
Звичайно, цей тренд матиме вплив на закупівельні ціни на сире молоко. Так, у середині листопада вартість молока класу «екстра», яке відповідає європейським вимогам, знизилася на 17%. За таких умов чимало виробників працюють «у собівартість», а деякі — навіть у збиток, додала вона.
Станом на кінець листопада 2025 року середня ціна за 200-грамову пачку вершкового масла в Україні коливається в межах 108-120 грн.