В Україні здорожчають груші – агрономи пояснили причину

В Україні здорожчають груші - агрономи пояснили причину 1 Травневі заморозки скоротили врожай груш на 40%.

На Вінниччині травневі заморозки серйозно вплинули на врожай груш, повідомляє SEEDS із посиланням на генерального директора корпорації “Вінниця-Садвинпром” Сергія Бойчука. Фермери змушені констатувати втрату до 40% плодів і планують компенсувати збитки завдяки зростанню цін.

За даними Бойчука, грушеві сади регіону займають близько 250 гектарів, однак цього року врожай значно менший через несприятливі погодні умови.

Головний агроном господарства “Іванівська калина” Вадим Розпотнюк, яке вирощує груші на 14 гектарах, відзначив, що навесні спостерігалися аномально низькі температури під час цвітіння, через що деякі сорти дали всього 1,5 тонни плодів з гектара.

Щоб врятувати хоча б частину врожаю, фермери збільшили витрати на обробку дерев приблизно на 30%, застосовуючи більше засобів захисту. За словами Розпотнюка, попри менший урожай, ці витрати залишаються економічно виправданими.

Незважаючи на збитки, виробники сподіваються на зростання цін на груші. Торік середня ціна з складу становила близько 50 грн/кг, цьогоріч прогнозують не менше 70 грн/кг.

«Українські груші цього року будуть дефіцитними. Продаємо весь урожай прямо з саду», – зазначив агроном.

Раніше повідомлялося про те, що в жовтні подешевшав один із овочів борщового набору. 

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете.ПрийнятиДетальніше

Політика конфіденційності