Скільки коштуватиме великодній кошик в Україні 2025 – які продукти подорожчали – новини України
Експерт пояснив, чому змінилися ціни.
Вже наступного тижня українці відзначатимуть Великдень. За підрахунками експертів, вартість великоднього кошика цього року зросла на 17%, якщо порівняти з 2024 роком. Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко розповів, скільки коштуватимуть продукти великоднього кошика у 2025 році.
Лупенко зазначив, що купівельна спроможність середнього українця невпинно зменшується.
«Особливо це стосується постраждалих областей, де проходили і тривають бої з російськими агресорами. При підготовці до Великодня українці змушені будуть економити», – сказав він.
Так, за розрахунками науковців з «Інституту аграрної економіки», у квітні 2025 року традиційні паски, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 1663,26 грн, тобто на 17% дорожче, ніж торік, коли такий же набір продуктів коштував 1422,05 грн.
Лупенко пояснив, що вартість паски домашньої випічки за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, 40 г дріжджів, 200 г родзинок) складе 232,96 грн за 1 кг, що на 29,6% перевищує вартість минулорічної паски (179,80 грн).
«Таке відчутне здорожчання символу нашого Великодня зумовлено суттєвим зростанням цін на всі продуктові позиції: яйця (+47,1%), масло вершкове (+37,8%), молоко (+15,5%), борошно (+62,4%) та цукор (+16,8 %). Відносно незначного здорожчання зазнали дріжджі (+8,7%) та родзинки (12,2%)», – наголосив експерт.
Він додав, що готова паска з магазину або супермаркету коштуватиме дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
За словами Лупенка, найдорожчими складовими великоднього кошика, традиційно залишаються м’ясні продукти:
- домашня ковбаса (0,5 кг) – 212,5 грн (400-450 грн за 1 кг);
- буженина (0,5 кг) – 303 грн (578-634 грн за 1 кг);
- сало (0,5 кг) – 123 грн (230-250 грн за 1 кг).
Він зауважив, що якщо порівняти з минулим роком, вартість буженини збільшилася на 16,5%, домашньої ковбаси – на 6,3%, сала – на 2,5%.
«Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 287,5 грн (550-600 грн за 1 кг), вершкове масло (0,5 кг) – 276,5 грн (104,9-115,07 грн за пачку 200 г) та м’який сир (0,5 кг), який обійдеться у 120 грн (200-250 грн за 1 кг). Якщо порівняти з 2024 роком, вартість сиру твердого зросла на 8,5 %, м’якого сиру – на 11,6%, вершкового масла – на 37,8%», – йдеться у повідомленні.
Лупенко зазначив, що ціна хрону (200 г) складе 27,5 грн (25-30 грн) і залежатиме від виробника і смакових складових, солі (150-200 г) – 7,47 грн.
Експерт підкреслив, що у разі доповнення великоднього кошика іншими продуктами (помідорами, огірками, яблуками, червоним вином), його вартість зросте до 2009,76 грн. Це на 21,7% перевищує вартість кошика такого ж складу минулого року. У 2024 році вона становила 1652,05 грн.
За його словами, якщо порівняти з аналогічним періодом 2024 року, ціни на овочі помітно зросли.
«Якщо торік томати тепличні (0,5 кг) коштували до 50 грн (85-120 грн за 1 кг), то в цьому весняному сезоні їх ціна складає 126-189 грн/кг. Ціна огірків тепличних наразі становить 115-210 грн/кг, що майже на 80% перевищує минулорічні показники. Ціна на яблука залежить від сорту і складає в середньому 17,2 грн за 0,5 кг (37-49 грн за 1 кг), що на 60-70% дорожче, ніж торік», – сказав Лупенко.
Він додав, що за пляшку церковного вина «Кагор» доведеться заплатити в середньому 165 грн (140-190 грн за пляшку).
Лупенко пояснив, що зростання вартості великоднього кошика спричинене наслідками воєнних дій – суттєвими втратами економіки і українських сімей, скороченням виробництва, здорожчанням енергоносіїв, ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах.
«Особливо це відчутно у зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені економити на традиційному наборі продуктів – хтось на зменшенні кількості продукту у кошику, інші – за рахунок відмови від дорожчої його частини – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру, або ж використання більш дешевої продукції, а дехто – обмежиться традиційними крашанками та паскою, принаймні для освячення», – резюмував науковець.
Раніше заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, що в Україні у 2025 році очікується подорожчання хліба.