Новий рік 2026 – скільки коштують продукти на новорічний стіл – новини України
Він обійдеться на майже 11% дорожче, ніж торік.
Вже скоро українці відзначатимуть Різдво Христове та Новий рік. Традиційно на свята заведено накривати стіл. Науковці з Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2026 року за середніми цінами супермаркетів станом на середину грудня 2025 року.
Скільки коштуватимуть продукти до новорічного столу
Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко пояснив, що новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з чотирьох осіб близько 3980 грн, тобто на 10,7% дорожче, ніж торік.
Він зауважив, що за розрахунками науковців, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 406,87 грн.
«Це на 5,8% більше, ніж при святкуванні Нового 2025 року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 180 грн за 0,5 кг (зростання цін на 12,5% в залежності від виробника)», – сказав Лупенко.
Експерт додав, що значно подешевшали овочі. Так, ціна на картоплю в цьому році знизилася порівняно з минулим роком на 57,6%: за 580 г ми заплатимо 8,50 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 3,18 грн (-62,3%), 2 цибулини (230 г) – у 1,75 грн (-58%).
«На решту складових святкового салату ціни підвищилися: 6 шт. яєць курячих (360 г) коштують 49,08 грн (+4,8%), зелений горошок – 62,50 грн за 0,5 кг (+11,5%), консервовані огірки – 43,92 грн за 200 г (+14,9%). Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 57,99 грн (+14,3%)», – йдеться у повідомленні.
За словами Лупенка, шляхом значного зниження цін на овочі у поточному році вартість салату «Оселедець під шубою» (1,570 кг продуктів) становить 174,83 грн.
«Це лише на 4% перевищить торішній показник у 168,20 грн. Левову частку вартості традиційного салату складе філе оселедця – 135 грн за 0,5 кг (+13,4%). Майонез (180 г) обійдеться у 29,82 грн. Більш ніж удвічі проти минулого року знизилися ціни на овочі. Так за 2 картоплини (280 г) потрібно заплатити 4,10 грн (-57,6%), 1 морквину (190 г) – 2,16 грн (-62,3%), 1 буряк (250 г) – 2,46 грн (-49,4%), 1 цибулину (170 г) – 1,29 грн (-58%)», – сказав експерт.
Він зауважив, що за рік на 23% збільшилися витрати на м’ясні продукти:
- 350 г сирокопченої ковбаси «Брауншвейзька» – 410 грн (на 22% більше проти цін 2024 року);
- 500 г бекону запеченого – 276 грн (+21%);
- 1 кг битка зі свинини (свіжого) – 339 грн (+15%);
- 1 кг курячого філе – 244 грн (зростання ціни за рік на 40%).
Лупенко додав, що загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1269 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 135 грн.
Молочні продукти в цьому році також додали в ціні. Твердий сир (300 г) коштуватиме 176 грн (+19%), а пачка масла вершкового (200 г) – 118 грн (+14%).
Вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 473 грн – на 5 % менше вартості минулого року:
- 2 кг картоплі – 29 грн (-58%);
- 1 кг печериць – 140 грн (-11%);
- 500 г перцю солодкого – 128 грн (+ 29%);
- 500 г свіжих огірків – 49 грн (-11%);
- 1 кг свіжих помідорів – 127 грн (+ 6%).
За словами експерта, фрукти на святковому столі обійдуться у 200 грн (зниження вартості на 22%). За 2 кг мандаринів заплатимо 116 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 62 грн, 1 лимон (200 г) – 22 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 35 грн (+25%). Шоколадні цукерки – в середньому 326 грн за 1 кг (+16%).
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 239 грн. Трохи більше – 278 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 14% та 6%.
Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 149 грн (зростання в ціні на 34%). За сік «Наш Сік» мультивітамін з м’якоттю 950 мл доведеться заплатити 61,90 грн (+57%), за напій «Кока-кола» (1,75 л) – 60,80 грн (+26%), за мінеральну воду «Моршинська» (1,5 л) – 26,38 грн (+14%).
«Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 3980 грн (+10,7%)», – підкреслив Лупенко.
За його словами, сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 813 грн. Залежно від виробника, баночка червоної ікри (100 г) обійдеться в середньому у 469 грн, а 180 г червоної риби – у 344 грн.
«Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4793 грн (+10,6%)», – сказав науковець.
Лупенко пояснив, що зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей.
«Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців», – додав він.
За словами експерта, попри всі труднощі, аграріям в цьому році вдалося зібрати рекордні врожаї овочів, що позитивно позначилося на цінах для пересічних споживачів.
«Зростання порівняно з минулим роком вартості новорічного столу 2026 на 10,7% свідчить про збільшення витрат українців на продукти харчування, що особливо відчутно на тлі економічних труднощів та зниження доходів населення. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів», – резюмував Лупенко.
Раніше економіст Володимир Чиж розповів, що буде з цінами на продукти перед Різдвом та Новим роком.