Ціни на рис в Японії рекордно зросли – через дефіцит країна вимушена імпортувати його з-за кордону
Через дефіцит вітчизняного рису та зростання цін Японія вперше з 1999 року почала імпортувати рис із Південної Кореї. Це змушує японців змінювати смакові вподобання.
Як повідомляють місцеві ЗМІ, перша партія – всього 2 тонни – вже з’явилася в супермаркетах і онлайн-магазинах, а найближчими днями очікується постачання ще 20 тонн. Попри традиційний скепсис японців до імпортного рису, нинішня ситуація змушує змінювати споживчі звички.
Чому в Японії дорожчає рис
Ціни на рис, вирощений у Японії, за рік більш ніж подвоїлися. Станом на початок квітня середня ціна 5 кг рису в супермаркетах сягнула 4214 японських єн (30 доларів) – удвічі більше, ніж торік. Зростання цін викликане поєднанням рекордної спеки влітку 2023-го, панічних закупівель на тлі попереджень про стихійні лиха та логістичних труднощів.
Щоб стримати ціновий стрибок, уряд у березні почав використовувати стратегічні запаси – було оголошено про випуск 210 тисяч тонн рису з резервів. Проте заходи виявилися малоефективними: до кінця місяця в роздріб надійшло лише 426 тонн, або 0,3% від загального обсягу. Міністерство сільського господарства пояснює це нестачею транспорту й тривалим процесом підготовки зерна до продажу.
Експорт рису до Японії стрімко зростає
Через дефіцит дедалі більше закладів громадського харчування переходять на імпорт. Наприклад, власник ресторану в Токіо Арата Хірано торік почав використовувати каліфорнійський рис, який хоч і подорожчав удвічі, але все ще дешевший за японський. Відвідувачі не скаржаться – дехто навіть не помічає різниці.
Очікується, що цьогоріч експорт південнокорейського рису до Японії сягне найвищого рівня з 1990 року. Криза також відкриває нові можливості для експортерів із США.