В Україні спостерігається зниження цін на цибулю. Така ситуація склалася через збільшення пропозиції продукції невисокої якості, яка не користується активним попитом. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
За словами фермерів, частка некондиційних овочів у загальному обсязі врожаю 2025 року щонайменше вдвічі перевищує торішні показники.
Так, станом на 13 листопада, виробники пропонували цибулю до продажу в діапазоні 4-9 грн/кг ($0,10-0,21/кг), залежно від якості та обсягів, що в середньому на 15% дешевше, ніж тижнем раніше.
Експерти серед причин зниження цін на цибулю називають збільшення пропозиції на ринку цієї продукції середньої та низької якості.
«Через затяжні дощі в період збиральних робіт якість врожаю істотно постраждала, внаслідок чого продукція виявилася непридатною для тривалого зберігання. Намагаючись у найкоротший термін реалізувати таку цибулю, продавці все частіше вдаються до зниження відпускних цін на свою продукцію. Тим часом продукція високої якості зараз рідко надходить у продаж, оскільки фермери вважають за краще тримати її в сховищах, чекаючи вищих цін», – йдеться у повідомленні.
Аналітики додали, що зараз цибуля в Україні вже коштує в середньому на 42% дешевше, ніж за аналогічний період 2024 року. Ключові гравці ринку не виключають, що найближчими днями знижувальний тренд може наростати, оскільки пропозиція цибулі на внутрішньому ринку продовжує збільшуватися.
Нагадаємо, що в Україні зросла ціна на один з овочів борщового набору.